Servind

Řidiči jezdí nově bez dokladů - jak ale vyplnit záznam o nehodě?

Řidiči jezdí nově bez dokladů - jak ale vyplnit záznam o nehodě?

Od nového roku nemusí mít řidiči v České republice u sebe řidičák ani technický průkaz k vozidlu. Při běžných kontrolách si policisté údaje zjistí z registrů. Problém však může nastat v případě škody, ke které policii volat nemusíte a stačí vyplnit záznam o dopravní nehodě.

Je to jen malé škrábnutí a jeden z řidičů přiznává, že vše je jeho vina. Tak vypadá typická škoda, ke které nemusíte volat policii. Stačí vám totiž vyplnit takzvaný záznam o dopravní nehodě.

Do něj mimo jiné vypíšete, kdy a jak se nehoda stala a také informace o řidičích. Kromě toho v něm ale najdete i políčka k vyplnění čísla řidičského průkazu nebo zelené karty. Řidičák přitom už od letošního roku nemusíte vůbec vozit a se zelenou kartou to bude brzy podobně.

„Řidiči se nás proto ptají, jak mají v této situaci postupovat. Pro nás, pro vyřešení škody, je hlavně důležité, aby byli oba řidiči jasně identifikovaní. Tedy i když už není potřeba mít některé doklady fyzicky u sebe, je dobré je mít alespoň digitálně,“ radí mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Ideální je podle ní aplikace eDoklady, kterou mohou využít jen ověření uživatelé. „Pokud lidé z nějakého důvodu tuto aplikaci nevyužívají, doporučujme alespoň nafocení dokladů na mobilní telefon,“ dodává Maťašeje.

Zároveň ujišťuje, že Direct pojišťovna dokáže škodu vyřešit i v případě, že lidé v záznamu o dopravní nehodě číslo zelené karty nebo údaje z řidičského průkazu nevyplní, když tyto doklady nebudou mít u sebe. „Jsme jednoduchá a přátelská pojišťovna, nedává nám smysl, abychom po klientech chtěli údaje z dokumentů, které podle zákona nemusejí mít s sebou,“ říká mluvčí Direct pojišťovny.

Máte pochybnosti? Volejte policii

I přesto mohou nastat situace, kdy bude lepší policii zavolat. „Například pokud si řidiči nebudou chtít nebo nebudou schopní navzájem prokázat totožnost, nebo když některý z řidičů bude mít pochybnosti o dokladech, které mu druhý řidič ukáže jen nafocené v mobilu,“ podotýká Maťašeje.

Kromě toho je vhodné policii zavolat i v případě nehody s autem, které má registrační značku jiného státu. „V tomto případě doporučujeme volat policii, i když má viník doklady fyzicky u sebe,“ radí mluvčí.

Datum zveřejnění

15.2.2024

Zdroj informací

Autor textu Michal Kárný, Direct pojišťovna

Ilustrační foto: presseportal

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2691 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál