Servind

Proběhlo finále soutěže Autoopravář Junior 2024

Proběhlo finále soutěže Autoopravář Junior 2024

V Servisním tréninkovém centru Škoda Auto v Kosmonosích se opět konalo soutěžní finále pro nejlepší mladé techniky. Tato událost přivítala žáky ze středních odborných škol, kteří od 2. do 4. dubna soutěžili o titul nejlepšího automechanika, karosáře, autolakýrníka a autotronika.

Soutěž podporuje kvalifikované odborné vzdělání, které propojuje teorii a praxi, sleduje nejnovější trendy a využívá nejmodernější technologie. To je klíčové pro posílení důvěry v celý obor a poskytuje žákům představu o jejich budoucí pracovní kariéře.

Celkem se do soutěže během roku zapojilo víc než 4500 žáků. Do finále jich nakonec postoupilo pouze 69. Soutěž byla náročná a vyžadovala jak teoretické, tak praktické dovednosti. Kosmonosy hostily ty nejlepší talenty. Finalisté museli prokázat své schopnosti.

Soutěž je tradičně podporována mnoha partnery z oblasti autoopravárenství, kteří se podílejí na zajištění úkolů, hodnocení a cen pro účastníky. Mezi hlavní partnery patří společnosti Škoda Auto, Bosch, Porsche ČR a Scania. Dále Hella Gutmann, Univer, AD technik, Wűrth, Fronius, Interaction, Toplac, AutoFit, Servind, Mirka, Motip, 3M, Global Expert, Sata, Alca, Bučan a další. Mediálním partnerem byl i magazín Autoservis & mobilita.

O soutěži

Hlavním cílem soutěže je motivace žáků středních škol s výukou autooborů, propagace technických oborů a rozvoj spolupráce mezi budoucími zaměstnavateli žáků a středními školami. Všechny kategorie soutěže Autoopravář junior jsou zařazeny do rozvojového programu MŠMT ČR Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích – Excelence středních škol.

Jde o největší akci v technických oborech v ČR. Tradiční soutěž se koná už od roku 1995 a každoročně se do ní zapojuje víc než 100 odborných škol. Hodnota finálových cen v korunách letos dosáhla hranici 2 miliony Kč.

Kategorie Automechanik, Karosář a Autolakýrník jsou zařazeny do přehlídky České ručičky. Vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Svaz prodejců a opravářů motorových vozidel České republiky (SAČR).

Soutěž je určena pro žáky posledních ročníků učebních oborů, kteří nemají dokončeno žádné předchozí vzdělání zakončené maturitní nebo závěrečnou zkouškou a kteří v době konání finále soutěže nedovrší věku 21 let a více.

Soutěžní kategorie

Automechanik

Karosář

Autotronik

Autolakýrník

Pravidla Autoopravář junior 2024

Soutěž se skládá z části teoretické, poznávací a praktické. Obsahová náplň jednotlivých částí odpovídá platným rámcovým vzdělávacím programům. V teoretické části budou žáci prověřováni testem na PC nebo odbornou výukou (e-learning, přednáška nebo samostudium) spojenou s testem odborných znalostí, popřípadě písemnou prací z teoretických znalostí zaměřených dle jednotlivých kategorií soutěže. V poznávací části budou žáci prokazovat znalosti dle jednotlivých kategorií soutěže. V praktické části žáci prokazují znalosti a dovednosti dle jednotlivých kategorií soutěže při řešení daného úkolu.

Průběh soutěže

Soutěž je tříkolová a skládá se ze školního kola, krajského kola a celostátního finále. Výjimkou je kategorie Autolakýrník, ve které po školním kole následuje přímo celostátní finále. Školní kolo pořádají jednotlivé školy, které vyučují dané obory a mají zájem se zúčastnit krajského kola, respektive přímo celostátního finále.

Výherci jednotlivých kategorii pro rok 2024

Autotronik: Marek Novák – ISŠA Brno

Automechanik: Štěpán Formánek – VOŠ, SPŠ automobilní a technická České Budějovice

Autolakýrník: Šimon Lapčík – ISŠA Brno

Karosář: Vojtěch Rojt – Škoda Auto a.s., SOU strojírenské, Mladá Boleslav

Vynikající umístění dosáhli zejména zástupci Integrované střední školy automobilní v Brně. Marek Novák získal zlatou příčku v oboru autotronik, nejlepší autolakýrníkem se stal Šimon Lapčík a automechanik Josef Bela obsadil třetí místo.

Prosadili se opět i žáci Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technické České Budějovice. V celostátním finále v kategorii Automechanik obsadili 1. místo Štěpán Formánek, 2. místo Michal Sezemský a v kategorii Autotronik obsadil 3. místo Filip Francek.

Škoda Auto pro vítěze kategorií připravila jedinečný zážitek – projížďku se závodním jezdcem týmu Škoda Motorsport ve speciálu Škoda Fabia R5.

Datum zveřejnění

9.4.2024

Zdroj informací

Autoopravář Junior

Foto: Julia Sudogan, Autoopravář Junior, Škoda Auto

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2604 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál