Servind

Mitas v USA ovládl Tractor Pulling

Mitas v USA ovládl Tractor Pulling

Pneumatiky Mitas se nesmazatelně zapsaly do historie letošních šampionátů Championship Pull a Winter Nationals Pulling Events v Louisville v americkém Kentucky. Jde o zajímavé odvětví motoristického sportu, při němž upravené traktory soutěží v tom, který utáhne na určitou vzdálenost mnohatunové závaží.

Tractor Pulling je zábavná soutěžní disciplína, která v USA přitahuje na stadiony desítky tisíc diváků. Traktorové klání má velkou základnu fanoušků i v Evropě, Austrálii a na Novém Zélandu.

Nejdůležitější pro vítězství je nejen výkon motoru, ale hlavně vyvážení traktoru a také použité pneumatiky. Jezdci na prvních třech místech měli na svých strojích pneumatiky Mitas. Nejúspěšnější variantou se staly pneumatiky Mitas s označením Powerpull 24,5-32, které kralovaly ve třídě Pro Stocks.

Zajímavostí těchto závodů je, že design pneumatik si vyřezávají samotní jezdci. „Dostanou od nás holou pneumatiku, ale speciálně upravenou, takže si do ní mohou vytvořit vlastní dezén. Tyhle speciální pneumatiky jsou k tomu přizpůsobené a záleží tedy na jejich kreativitě, šikovnosti a znalostech, protože dobře zvolený design má vliv na trakci, a tato přilnavost k povrchu trati pak hraje významnou roli při závodech,“ vysvětluje globální marketingová ředitelka značky Mitas Kristina Farris.

Ačkoliv je dnes Tractor pulling velmi populární hlavně v USA a v Nizozemsku, první podobná akce se uskutečnila už v roce 1913 v Litovli, tedy v tehdejším Rakousku-Uhersku. Po 2. světové válce se s častějším využíváním traktorů soutěžilo v odstraňování balvanů a z toho se pak narodil i tento sport. V USA se první známé soutěže s traktory konaly v roce 1929 v Missouri a v Kentucky.

Datum zveřejnění

10.5.2024

Zdroj informací

Mitas

Foto: Mitas

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoWeek

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.6389 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál