Servind

Rekordní pneumatiky s nápisem Mitas

Rekordní pneumatiky s nápisem Mitas

Největší pneumatika je vysoká 2,171 m a je tak o hlavu vyšší, než průměrný člověk a přibližně stejně vysoká, jako standardní basketbalista NBA. Patří do kategorie Mitas SFT (Super Flexion Tire) a má označení 710/75 R42. Při rychlosti 10 km/hodinu unese díky velmi pružným bočnicím více než 10 tun. Tohoto obra proto obouvají traktory a zemědělské stroje s vysokým výkonem.

Nejtěžší a současně i nejširší pneumatika v sortimentu Mitas má hmotnost 580,524 kg a disponuje úctyhodnou šířkou 1,22 m. Její označení je 1250/50 R32. Objem této pneumatiky činí neuvěřitelných 2157 l. Při tlaku 3,2 bar uveze rychlostí 10 km/hodinu náklad o hmotnosti i 16,5 t. Právě tento výrobek Mitasu na sobě měl před několika lety tzv. plovoucí traktor, který dokázal přeplavat vodní překážku. Ačkoliv vážil čtyři tuny, jeho gumy vytvořily na vodě takový vztlak, že nešel ke dnu, ale vznášel se na hladině a plaval jako kolesový parník.

Rozměry zemědělských pneumatik v posledních letech rostou, protože se zvětšují i rozměry zemědělských strojů. Šířka pneumatik je pro zemědělské stroje důležitá proto, že pomáhá rozložit zátěž na půdu, kterou tak neničí. Jinak řečeno, z polí, po nichž jezdí, mají majitelé vyšší výnos.

Nejrychlejší pneumatiky v zemědělství používají víceúčelové nákladní vozy s označením MPT (Multi Purpose Truck). Jde o stroje, které mohou jezdit jak v terénu či na stavbách, tak i po silnici a dosahují rychlost až 90 km/h.

Nejlehčí pneumatika z Mitasu má hmotnost pouze 1,66 kg, nese označení B15 3,50-6 4PRTT a najdete ji na lehké zemědělské technice a ručních vozících.

Se značkou Mitas se ale nesetkáte pouze na poli. Používají ji i jednostopá vozidla a letadla. Nejrychlejší silniční pneumatika je radiální, určená pro motocykly, na níž lze jet rychlostí 270 km/h. Nejrychlejší letecká pneumatika zvládne i 300 km/h.

Datum zveřejnění

20.5.2024

Zdroj informací

Mitas

Foto: Mitas

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoWeek

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2882 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál