Servind

Volvo Trucks rozšiřuje nabídku vozidel na bionaftu

Volvo Trucks rozšiřuje nabídku vozidel na bionaftu

Společnost Volvo Trucks rozšiřuje svou nabídku modelů přizpůsobených pro bionaftu B100. Jedná se o další krok v souladu se strategií společnosti snížit dopad svých nákladních vozidel na klima. Společnost Volvo Trucks nabízí jednu z nejširších možností obnovitelných paliv v oboru, včetně bionafty, HVO a bioplynu. Motor B100 je nyní k dispozici pro širokou škálu motorů v modelech Volvo FL, FE, FM, FMX, FH a FH16.

„Naši zákazníci požadují řešení, jak snížit své emise uhlíku, a obnovitelná paliva jsou atraktivní možností – je to jednoduše efektivní způsob, jak snížit emise CO2 z dopravy okamžitě. Jako globální výrobce nákladních vozidel musíme uspokojovat širokou škálu přepravních potřeb a podmínek na trhu, a proto investujeme nejen do nových technologií, ale také do řešení, která dekarbonizují dopravu v krátkodobém i dlouhodobém horizontu,“ říká Jan Hjelmgren, vedoucí produktového managementu a kvality ve společnosti Volvo Trucks.

Až o 70 % nižší emise CO2

Snížení emisí CO2 „od nádrže ke kolům“ při používání bionafty se pohybuje mezi 30 % a 70 % ve srovnání s tradiční motorovou naftou, v závislosti na typu suroviny použité k výrobě paliva.

Současná řada středně těžkých a těžkých nákladních vozidel Volvo se nabízí s pohonnými jednotkami poháněnými naftou, bionaftou, HVO, CNG (stlačený zemní plyn), LNG (zkapalněný zemní plyn), bioCNG, bio-LNG a elektřinou.

Bionafta – fakta

Dostupné modely nákladních vozidel Volvo certifikované pro bionaftu B100 jsou modely Volvo FL, FE, FM, FMX, FH a FH16 s určitými variantami vznětových motorů o objemu 5, 8, 13 a 17 l – dostupnost variant se na jednotlivých trzích liší.

Model certifikovaný pro bionaftu také znamená, že jsou splněny požadavky Euro 6.

Bionafta je nefosilní palivo získávané z rostlinných olejů (např. řepkového oleje) a její výroba je poměrně snadná. Bionafta je také známá jako methylester mastných kyselin (FAME) podle standardních EN14214.

Všechny vznětové motory společnosti Volvo Trucks jsou také certifikovány pro provoz na palivo HVO100. HVO (hydrogenačně upravené rostlinné oleje) je v podstatě biopalivo, které lze vyrobit z řady materiálů, jako jsou rostlinné oleje, ale také odpadní produkty.

Datum zveřejnění

22.5.2024

Zdroj informací

Volvo Trucks

Foto: Volvo Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoWeek

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.4304 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál