Servind

Produkty Bilstein i pro elektromobily a hybridní vozidla

Produkty Bilstein i pro elektromobily a hybridní vozidla

I když přechod na elektromobilitu postupuje spíš pomalu, některé modely elektromobilů již zvládly najet mnoho desítek tisíc kilometrů. Model 3 společnosti Tesla se stal průkopníkem v segmentu sedanů, totéž představoval Renault Zoe v segmentu malých vozů a oba následovalo BMW i3/i3S ve třídě kompaktních vozů.

Elektrické a hybridní vozy jsou dnes již jako alternativa ke spalovacímu motoru v nabídce automobilek ve všech segmentech a (téměř) pro každého. Všem je společné to, že kladou zcela nové nároky na pružiny a tlumiče, tedy na odpružení vozu.

Odborné znalosti společnosti Bilstein pro stejný zážitek z jízdy jako první den po pořízení vozu

Pokud jde o výměnu originální výbavy elektrických a hybridních vozidel, specialisté společnosti Bilstein se jako na hlavní faktory zaměřují na točivý moment, hmotnost a hlučnost. Většina elektromobilů má totiž výrazně vyšší točivý moment než srovnatelné vozy se spalovacím motorem a také mají v průměru o 300 až 450 kg vyšší hmotnost. Obojí způsobuje větší opotřebení všech dílů zavěšení, což se projevuje nejen horšími jízdními vlastnostmi, ale také vyšší hlučností. A hluk je důležitým kritériem komfortu, a to zejména právě vozidel s elektrickým pohonem.

Pro vývojové pracovníky společnosti Bilstein proto bylo důležité navrhnout náhradu originálních tlumičů pro modernizaci řady B4 nebo B6 pro zvláště náročné a na výkon zaměřené zákazníky tak, aby tyto požadavky splňovaly. V tomto ohledu museli brát do úvahy mnoho detailů:

- Pryžokovové spoje tlumiče s karoserií na jedné straně a s nápravou na straně druhé jsou zvoleny tak, aby poskytovaly optimální hlukovou izolaci, ale zároveň odolávaly zatížení vysokou hmotností – po mnoho kilometrů a po mnoho let.

- Pružiny v elektromobilech jsou navrženy s ohledem na vyšší hmotnost vozidla, a proto se jinak chovají při vibracích než v modelu se spalovacím motorem. Náhradní tlumiče Bilstein OE a OE jsou díky tvrdšímu nastavení charakteristiky speciálně přizpůsobeny těmto vlastnostem pružin.

- I přes stabilnější konstrukci jsou jednotlivé komponenty a těsnění konstruovány tak, aby ani dlouhodobě nezpůsobovaly žádný slyšitelný hluk – to je kvalitativní charakteristika produktů společnosti Bilstein, která se vyplatí zejména při použití v elektrických modelech.

Optimální náhrada OE, rychle dostupná

Výsledkem jsou mimořádně pohodlné, bezpečné, agilní a tiché tlumiče, které splňují všechna kritéria komfortu. K tomu přispívá zejména úzká spolupráce společnosti Bilstein s mnoha výrobci vozidel, která trvá již desítky let. Inženýři společnosti Bilstein jsou díky ní zapojeni do vývojového projektu již v tak rané fázi, že mohou od počátku hledat a nalézat optimální řešení.

Není proto divu, že společnost Bilstein je se svými náhradními tlumiči OE pro elektrické a hybridní vozy průběžně první na trhu. Bilstein je v současné době prvním dodavatelem pro modely Volkswagen ID v Evropě (např. pro ID.Buzz s náhradním originálním tlumičem Bilstein B4, výr. číslo 22-344540, nebo s modernizovaným originálním tlumičem Bilstein B6, výr. číslo 22-340634 pro přední nápravu, nebo Bilstein B6, výr. číslo 24-340663 pro zadní nápravu), stejně jako pro Volkswageny ID.4 Crozz, ID.6 a ID.6 Crozz, které jsou v prodeji pouze na čínském trhu.

Společnost Bilstein tak zůstává věrná svému poslání dodávat na trh s náhradními díly velmi rychle náhradní produkty na úrovni dílů pro prvovýrobu – bez ohledu na typ pohonu vozidla.

Datum zveřejnění

31.5.2024

Zdroj informací

Bilstein

Foto: Bilstein

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoWeek

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.6316 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál