Servind

Pneumatika Hankook pro elektromobily s certifikací ISCC Plus

Pneumatika Hankook pro elektromobily s certifikací ISCC Plus

První sériová pneumatika Hankook pro elektromobily s certifikací ISCC Plus je jako originální výbava pro elektricky poháněné Porsche Taycan. Nová iON evo se skládá ze 45 % z udržitelných surovin.

 

Výrobce pneumatik Hankook představuje první letní pneumatiku pro elektromobily s certifikací ISCC PLUS (International Sustainability & Carbon Certification). Nová pneumatika iON evo je odvozena od závodní pneumatiky Hankook iON Race, která se od roku 2023 používá na vozech mistrovství světa ABB FIA Formula E.

Nová iON evo je originální výbavou pro modernizovaný sportovní elektromobil Porsche Taycan. Jedná se o první pneumatiku s prestižní certifikací v originálním vybavení výrobce prémiových vozidel. Skládá se ze 45 % z udržitelných surovin.

„Jsme velmi hrdí na to, že se náš evropský výrobní závod v Maďarsku, kde se pneumatiky iON evo vyrábějí, stal druhým světovým závodem společnosti Hankook, který získal prestižní certifikaci ISCC PLUS. Skutečnost, že Porsche sází na iON evo jako na originální výbavu nového Taycanu, je pro nás důkaz mimořádné důvěry,“ říká viceprezident a ředitel Evropského výzkumného a vývojového centra společnosti Hankook Klaus Krause.

Obnovitelné a recyklované materiály

Navzdory vysokému podílu 45 % udržitelných materiálů se vývojářům společnosti Hankook podařilo dosáhnout mimořádné udržitelnosti bez ohrožení bezpečnosti a výkonu. Inženýři pracovali s obnovitelnými a recyklovanými materiály, které se vyrovnají pevnosti, pružnosti a dlouhé životnosti běžných součástí pneumatik. Patří mezi ně například biokřemelina z obilného odpadu, recyklovaný textilní kord PET z plastového odpadu, biocirkulární syntetický kaučuk z biocirkulárních surovin, recyklované saze z použitých pneumatik nebo dokonce přírodní pryskyřice. Při vývoji tým společnosti Hankook využil také zkušenosti z Formule E, kde byla pneumatika iON Race použita jako závodní pneumatika s vysokým podílem udržitelných materiálů.

iON evo na novém Porsche Taycan

Nová pneumatika iON evo s logem ISCC Plus na bočnici má premiéru jako originální výbava pro Porsche Taycan v rozměrech 245/40 R21 Y XL (přední náprava) a 285/35 R21 Y XL (zadní náprava). Stejně jako u ostatních pneumatik řady iON je i zde použita běhounová směs s rostlinnými oleji. Díky tomu je běhoun nejen celkově udržitelnější, ale má také pozitivní vliv na životnost. Pro podporu obzvláště dynamické jízdy nebo náhlých změn jízdních pruhů použili inženýři společnosti Hankook také zesílený materiál pro zvýšení boční tuhosti. Inženýři také využili zkušenosti, které získali při předchozích homologacích pro prémiového výrobce.

Větší dojezd a bezpečný pocit z jízdy

Stejně jako ostatní modely iON nabízí nový iON evo s certifikací ISCC Plus výrazně nižší valivý odpor ve srovnání s běžnými pneumatikami, což podle Porsche zvyšuje dojezd na jedno nabití u modelu Taycan s 21“ koly Aero až o 40 km.

Kromě toho jsou pneumatiky Hankook iON speciálně navrženy pro rychlý nástup vysokého točivého momentu, kterým se elektromobily vyznačují.

Datum zveřejnění

14. 6.2024

Zdroj informací

Hankook

Foto: Hankook

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoWeek

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 1.2874 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál