Servind

Autonomní nákladní vozidla Scania do prodeje

Autonomní nákladní vozidla Scania do prodeje

Praktické uplatňování autonomní dopravy dosáhlo významný krok, když společnost Scania začala přijímat objednávky na důlní řešení se samořízenými vozidly. Nyní je možné objednat 40 t autonomní těžký sklápěč Scania pro důlní průmysl a brzy bude následovat 50 t model.

Nejprve zahájí Scania prodej autonomních důlních řešení v Austrálii, kde jsou první dodávky a zahájení provozu plánovány od roku 2026. Dalším trhem v pořadí bude pravděpodobně Latinská Amerika, kde má Scania v těžebním segmentu významné zastoupení.

Snazší přechod k elektrifikaci a zajištění udržitelnosti v těžební oblasti

Doly jsou již dlouho považovány za jednu z nejslibnějších oblastí pro uplatnění autonomních vozidel, která zde mohou přispět k větší bezpečnosti práce a efektivitě provozu. 

Těžební řešení Scania s menšími civilními nákladními vozidly mají celkově proti tradičním těžkým nákladním vozidlům v odvětví také potenciální výhody, a to jak z hlediska emisí, tak z hlediska produktivity. Využitím autonomních důlních nákladních vozidel Scania lze redukovat celkovou stopu těžby včetně nároků na energii a infrastrukturu, a díky tomu na jednotlivých pracovištích snížit i kapitálové a provozní náklady.

Autonomní nákladní vozidla Scania lze díky jejich interoperabilitě s ostatními systémy a vozidly snadno začlenit do stávajícího provozního uspořádání v dole. 

Výhodou řešení Scania je, že pomáhá těžebním společnostem v rychlejším přechodu k provozu s nulovými emisemi. S autonomními nákladními vozidly je elektrifikace provozu snazší než s tradičními těžkými nákladními vozidly.

Scania v posledních deseti letech investovala do vývoje samořízených vozidel značné prostředky. Inovace zahrnují jak aplikace pro přepravu mezi dopravními uzly na dálnicích, tak autonomní vozidla pro omezené prostory, jako jsou právě doly. Autonomní sklápěč Scania byl vyvinut v úzké spolupráci mezi oddělením výzkumu a vývoje společnosti Scania a zákazníky z těžebního průmyslu a byl podroben rozsáhlému testování v těch nejnáročnějších reálných podmínkách.

Datum zveřejnění

28. 6.2024

Zdroj informací

Scania

Foto: Scania

Výběr jazyka

Facebook

AutoWeek

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 1.2759 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál