Servind

Panda Natural Power: 80 tisíc kilometrů pouze na bioplyn

Panda Natural Power: 80 tisíc kilometrů pouze na bioplyn

Fiat Panda Natural Power se zúčastní experimentálního testu na 80 tisíc kilometrů s pohonem na bioplyn vyprodukovaný společností CAP Group, která se zabývá zpracováním odpadních vod v Miláně. Během experimentu, který potrvá řadu měsíců, budou inženýři výzkumného centra FCA posuzovat životaschopnost bioplynu vyrobeného z čistírenských kalů a odpadních vod. Toto biopalivo dláždí cestu skutečně ekologicky udržitelné mobilitě tím, že snižuje emise CO2 o 97 procent v porovnání s benzinovým modelem.

Během celého experimentu bude Panda - nejprodávanější vůz poháněný zemním plynem v Evropě od roku 2007, který dosáhl nedávno výrobního milníku 300 000 vozidel - tankovaná v milánské továrně CAP Group Bresso-Niguarda, kde se chystá otevření první čerpací stanice lokálně produkovaného bioplynu.

Kdo by si před pár lety představil, že Panda bude jezdit na pohonné hmoty vyrobené z odpadního kalu? Takovou budoucnost se neodvážili předpovídat ani scénáristé filmu Návrat do budoucnosti. Ovšem je to praktičtější řešení než elektřina nebo vodík. Životaschopnost tohoto paliva bude demonstrovaná v dlouhodobém testu, který potrvá několik měsíců a bude zahrnovat 80 tisíc kilometrů.

Test začal již v březnu v Turíně ve Fiat Chrysler Automobiles Mirafiori Motor Village, kde byl Fiat Panda Natural Power předán společnosti CAP Group, která spravuje vodní zdroje, kanalizace a čističky v Miláně. Během testu budou inženýři CRF (výzkumné centrum skupiny FCA) provádět řada hloubkových analýz, jež mají za cíl studovat účinky bioplynu od CAP Group. Cílem tohoto experiment je zkoumat různé zdroje bioplynu.

Klíče od Pandy byly předané Elisou Boscherini, manažerkou pro styk s institucemi skupiny FCA pro region EMEA, a to řediteli společnosti CAP Group Alessandrovi Russoovi.

Zážehový dvouválec o výkonu 80 koní

Panda Natural Power je vybavena zážehovým dvouválcem 0.9 TwinAir poskytujícím při pohonu na zemní plyn výkon 80 k. Tato verze byla představena rok po uvedení modelu Panda na trh v roce 2006 a v současné době je nejprodávanějším vozem spalujícím zemní plyn v Evropě. Před několika málo týdny dosáhl tento model významného milníku v produkci, a sice 300 000 vyrobených vozidel.

Vůz bude poháněn bioplynem vyrobeným z čistírenských kalů v zařízení Niguarda-Bresso, kde CAP Group proměňuje svůj odpad biorafinací na bioplyn. Studie provedené skupinou CAP, která se chystá na otevření první čerpací stanice bioplynu  z místní produkce v oblasti Milána, odhaduje, že samotné zařízení Bresso je schopno vyprodukovat 342 000 kg bioplynu, což je dost pro pohon 416 vozidel ročně s nájezdem 20 000 km. To je celkem přes 8,3 milionu kilometrů a ekvivalent 200násobku obvodu zeměkoule.

Dlouhodobý test Pandy bude veřejnost moci sledovat pod hashtagem #BioMetaNow.

Velká úspora oproti benzínu a naftě

Bioplyn má stejné vlastnosti jako zemní plyn, ale je vyroben z čistě obnovitelných zdrojů nebo zdrojů s nulovým dopadem na životní prostředí. To představuje řešení pro budoucí mobilitu s jasnou výhodou, a sice, okamžitou dostupností. To umožňuje motoristům ušetřit na tankování ve srovnání s benzinem až 56 % a ve srovnání s naftou až 30 %. Ve všech případech ekonomické zájmy převyšuje ekologický aspekt.

Metan je nejčistší palivo, které dnes máme k dispozici. Je to praktická alternativa benzinu a nafty s minimálními škodlivými emisemi: nižší úroveň pevných částic (téměř nula), oxidů dusíku a reaktivních uhlovodíků, které vytvářejí další znečišťující látky.

Tyto vlastnosti se zlepší ještě více použitím bioplynu, zvláště při počtech z pohledu řidiče. Například Fiat Panda má při provozu na zemní plyn o 31 procent nižší emise ve srovnání s benzinovým modelem, když je zemní plyn smíchán s 40 procenty bioplynu. Jinými slovy, snížení znečišťujících látek se rovná tomu, co lze dosáhnout u elektromobilu dobíjeného z aktuálních evropských zdrojů energie. Snížení emisí CO2 může dosáhnout až 97 procent při 100procentním použití bioplynu s čistírenských kalů, což jsou emise elektromobilu dobíjeného z obnovitelných zdrojů, například větrných elektráren.

Co je to bioplyn

Bioplyn je biopalivo získané z odpadních vod a v tomto případě z biomasy z farem (které jsou obnovitelné v průběhu času a zahrnují uhlík, který byl již přítomný v atmosféře) a organickou frakcí pevného městského tříděného odpadu. FCA a CAP Group podporují bioplyn zejména, co se týče jeho potenciálu ve snižování emisí. Projekt BioMetaNow si klade za cíl podporovat propagaci bioplynu a demonstrovat jeho hodnotu, udržitelnost a využití v reálném světě.

Dalším příspěvkem k změně předpisů, které jsou dnes v Italii v platnosti je zavedení bioplynu do sítě čerpacích stanic. Kromě toho může pomoct v boji se změnami klimatu, snižování znečištění atmosféry a v řízení odpadu. Nabízí zajímavé možnosti pro italský energetický systém i celé evropské hospodářství.

Výhody bioplynu na biologické bázi jsou četné a reálné. Za prvé se jedná o obnovitelné palivo, a jako takové je prakticky nevyčerpatelné. Zajišťuje zejména nízké emise pevných částic a skleníkových plynů. Dále je zde dopad na životní prostředí srovnatelný s elektromobily. Pro vozidla, která jsou upravená pro provoz na zemní plyn nejsou potřebné žádné další úpravy a celostátní distribuční síť je připravena na rozšíření. Snižuje rovněž závislost na ropě, vytváří pracovní místa včetně národního dodavatelského řetězce, přispívá k udržitelné ekonomice zemědělství a živočišné výroby, účinné recirkulaci odpadu a pokud je vyroben z čistírenských kalů, umožňuje snížení místní daně z odpadu.

Datum zveřejnění

14.4.2017

Zdroj informací

Fiat Česklá republika

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.255 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál