Servind

Ochranné pracovní oděvy mohou zachránit životy

Ochranné pracovní oděvy mohou zachránit životy

Miliony lidí po celém světě riskují své zdraví při práci. Podle odhadů Mezinárodní organizace práce (International Labour Organisation - ILO) umírá každý den 6000 lidí z důvodu pracovních úrazů či onemocnění. Aby právě na toto téma upozornila, rozhodla se ILO vyhlásit „Světový den bezpečnosti a zdraví při práci“. Dne 28. dubna 2017 se tento akční den konal již po patnácté.

Zákon o ochraně zdraví při práci

Rizika na pracovišti jsou různá: kyseliny, žár, plameny a jiskry, elektrické napětí, elektrostatické náboje a mechanická zatížení. Mezi rizikové faktory se ovšem ve stále větší míře řadí i psychický stres, vyvolaný časovým tlakem či strachem před ztrátou zaměstnání. Tím radostnější zprávou je, že v České republice existují již mnoho let zákonné předpisy týkající se ochrany zdraví při práci, jejichž cílem je zabezpečit a zlepšit ochranu zdraví všech zaměstnanců.

Zákonná povinnost: posuzování rizik

Podle zákonných předpisů se musí všechna rizika v daném podniku analyzovat a zdokumentovat v posudku o rizikách. Ke každému zaznamenanému riziku se musí uvést opatření, která mohou riziko zmírnit nebo odstranit. Tato opatření jsou rozdělena do tří kategorií:

  • technická ochranná opatření (např. ochranná dvířka u strojů)
  • organizační ochranná opatření (např. školení zaměstnanců)
  • osobní opatření (např. ochranné oděvy)

Správné zacházení s ochrannými oděvy

Ochranné oděvy mohou chránit zdraví a dokonce i zachránit životy. K tomu je ale nezbytně nutné dodržovat následující body:

  • Ochranný oděv musí přesně odpovídat rizikům převládajícím na pracovišti.
  • Zaměstnanci musí být obeznámeni o svém ochranném oděvu a musí být schopni jej správně nosit a použít.
  • Ochranný oděv je nutno čistit a udržovat v souladu s příslušnou normou.
  • Každá úprava ochranného oděvu se musí provádět v souladu s příslušnou normou.

Kde lze získat podporu?

Vzhledem k tomu, že ochranné oděvy jsou vysoce komplexním a náročným tématem, doporučuje se podpora ze strany odborných poradců, jakými jsou odborní pracovníci pro oblast bezpečnosti při práci nebo odborníci na prevenci z profesních sdružení. Při volbě a údržbě vhodných ochranných oděvů pomáhají poskytovatelé textilních služeb. „Poskytujeme poradenství a zkoušky nošení,“ říká Veronika Lipovská jednatelka poskytovatele textilních služeb MEWA v České republice. „V rámci našich služeb – praní, péče, doplnění ochranných oděvů – podporujeme dodržování norem EU a DIN. To chrání zaměstnance a zaručuje finanční úlevu pro podnik.“

MEWA Textil-Management

Společnost MEWA se svými 44 pobočkami zásobuje podniky po celé Evropě pracovním a ochranným oblečením, čisticími utěrkami pro průmyslové využití, rohožemi, ale také kompletním systémem služeb pro čištění součástek. Výrobky pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci je možné objednat v katalogu pod značkou „World Wide Work by MEWA“. O více než 180.000 živnostníků, řemeslníků a zákazníků z oblasti průmyslu, obchodu nebo gastronomie se stará zhruba 5.200 zaměstnanců. Roku 2016 dosáhla skupina MEWA obratu 638 milionů eur. Společnost MEWA byla založena roku 1908 a v současnosti se jedná o přední firmu působící v oblasti textilního managementu. V listopadu 2013 se dostala MEWA mezi 3 favority Německé ceny trvale udržitelného rozvoje v kategorii „Německé produkty/služby“. Společnost byla roku 2016 potřetí oceněna nakladatelstvím Deutsche Standards „Značkou století“ a dále byla roku 2015 podruhé vyznamenána jako „Vedoucí značka na světovém trhu“.

Datum zveřejnění

5.5.2017

Zdroj informací

MEWA Textil-Service s.r.o.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2503 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál