Servind

První ročník Mechathonu pořádaný firmou Bosch proběhl úspěšně

První ročník Mechathonu pořádaný firmou Bosch proběhl úspěšně

24. - 25. 3. proběhl ve start-upových prostorách Pražské tržnice historicky první Mechathon pořádaný firmou Bosch. O soutěž byl mezi mladými velký zájem. Celkem 38 účastníků složených zejména ze studentů technických oborů, strojních fakult a fanoušků robotiky pracovalo v převážně čtyřčlenných týmech na zadané úloze nepřetržitě 30 hodin. Součástí víkendové akce byl také zajímavý doprovodný program a několik tematických workshopů.

Sestrojit roboty schopné autonomního pohybu po dráze i manipulace s překážkami ve vymezeném čase bylo zadání pro celkem 9 týmů, které se do Mechathonu zapojily. Všichni se vrhli do konstruování a programování s velkým nadšením, takže spánku využilo jen několik málo jedinců. Součástí úkolu byla také prezentace a představení výsledků týmové práce na závěr samotné soutěže. „Mechathon ukázal zájem mladých lidí o mechatroniku, techniku a programování, ale také o jejich kreativitu a různý přístup k řešení zadaného úkolu,“ uvedl Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v ČR. „Příjemným překvapením pro mě bylo, jak si účastníci dovedli se zadáním poradit a co během relativně krátkého časového období byli schopni vytvořit.“

Průběh byl velice napínavý a do poslední chvíle nebylo rozhodnuto o vítězi. Na závěr proběhly prezentace všech robotů a představení jednotlivých konceptů. Vítězem se stal tým MechVUT, složený ze studentů mechatroniky VUT Brno. Na druhém místě se umístil tým Fantastická pětka a těsně za ním na třetím místě tým Feláci. „Jsme rádi, že tato technická oblast není výhradně mužským tématem. V týmech byly zastoupeny i dívky. Těší mě, že jsme je dokázali zaujmout a že přišly soutěžit,“ dodává Milan Šlachta.

Mechathonu se aktivně účastnili také odborníci na Průmysl 4.0 a 3D tisk ze závodů Bosch v Českých Budějovicích a v Jihlavě, kteří přijali roli mentorů spolu s dalšími specialisty z jiných oblastí. Pro stavbu robotů posloužila programovatelná robotická stavebnice LEGO® Mindstorms a část herních komponentů byla vytištěna na 3D tiskárně.

Více informací o Mechathonu naleznete na webových stránkách www.mechathon.cz nebo facebookové skupině Roboti a nové technologie.

Datum zveřejnění

8.4.2018

Zdroj informací

BOSCH

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2284 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál