Servind

SUV kladou na pneumatiky vyšší nároky než je tomu u osobních automobilů

SUV kladou na pneumatiky vyšší nároky než je tomu u osobních automobilů

Kvalitní prémiové pneumatiky jsou odolné a zajišťují pohodlnou a bezpečnou jízdu. SUV vozy však vyžadují pneumatiky se silnější stavbou a odolnými bočnicemi. I v extrémních situacích musí pneumatiky na těžkých autech zajistit přesné jízdní reakce, k čemuž je zapotřebí také správný tlak huštění.

Vysoká a těžká SUV vozidla potřebují jak v létě, tak v zimě správné pneumatiky. Pneumatiky pro SUV obvykle využívají jinou směs pryže a pevnější materiály, než je tomu u pneumatik pro osobní automobily.

„Větší velikosti SUV vozů a vysoký profil bočnic představují z hlediska stavby pneumatiky velikou výzvu. Je důležité, aby jízdní reakce pneumatiky na pokyny řízení a její chování v extrémních situacích byly co nejlepší,“ říká Martin Dražík, produktový manažer pro Evropu ve společnosti Nokian Tyres.

Kvalitní pneumatiky zvládnou všechny jízdní situace. Prémiové pneumatiky jsou v dobrých podmínkách, tedy na suchu a rovných asfaltových silnicích, tiché. Na mokré a zledovatělé vozovce pocítíte rozdíl mezi kvalitnějšími a méně kvalitními pneumatikami v přesnosti jízdních reakcí. V extrémních situacích, jako je prudké brzdění nebo rychlá změna jízdního pruhu, je rozdíl obrovský.

„Vývojoví a testující pracovníci znají důvěrně extrémní jízdní podmínky, což jim umožňuje snadno sledovat hlavní rozdíly mezi různými pneumatikami. O těchto krajních situacích častokrát běžní řidiči vůbec nepřemýšlí. Můžou se s nimi setkat jen jednou v životě, ale pak to bude přesně ten okamžik, kdy na vysoké kvalitě pneumatik bude nejvíce záležet,“ říká M. Dražík.

Vyšší tlak huštění pro SUV

Řidiči mohou osobně ovlivnit jízdní bezpečnost tím, že pravidelně kontrolují tlak huštění svých pneumatik. Doporučenou hodnotu tlaku vzduchu ve vašich pneumatikách naleznete v manuálu k obsluze vozidla. Řidiči, kteří jsou zvyklí na osobní automobily, mohou mít u pneumatik na svém SUV vozidle příliš nízkou hodnotu tlaku huštění.

„SUV vozy vyžadují o něco vyšší tlak vzduchu v pneumatikách, než je tomu u osobních automobilů. A tento rozdíl je zásadní. Při prudkém manévru těžkého vozidla je důležité, aby pneumatika reagovala přesně,“ říká Matti Morri, vedoucí centra péče o zákazníky ve společnosti Nokian Tyres.

„Z důvodu jízdní stability Nokian Tyres doporučuje, abyste své zimní pneumatiky hustili o 0,2 baru více, než je tlak huštění doporučený výrobcem.“

Aramidové vlákno zpevňuje pneumatiky

Produktový vývoj v odvětví pneumatik se během posledních pár let posunul skokem vpřed. Vlastnosti, které jsou pro spotřebitele nejdůležitější, jako je bezpečnost, ovladatelnost a úspora paliva, se neustále zdokonalují.

„Rychlost inovací se do budoucna může stále zvyšovat spolu s tím, jak rychle se například vyvíjí materiály pro výrobu pneumatik. Pokud výrobci pneumatik využijí těchto výhod, výsledky budou u jejich produktů dobře patrné,“ uvažuje Martin Dražík.

Společnost Nokian Tyres věnovala zvláštní pozornost odolnosti SUV pneumatik. Vyvinula jedinečnou technologii aramidových bočnic, která zpevňuje bočnice pneumatik, a ty jsou obvykle považované za jejich nejslabší místa. Aramidem zesílené bočnice chrání mimořádným způsobem pneumatiku před průpichy, průrazy a různými nárazy. To je důležité jak na normálních cestách, tak v městském provozu.

„SUV pneumatiky mají obvykle vysoký profil a tím i větší prostor pro poškození. Zároveň je jízda s nimi zpravidla hrubší než s osobními pneumatikami. Tam, kde řidiči osobních vozidel brzdí, mohou majitelé SUV vozů jednoduše projet. A to má na pneumatiku větší dopady,“ říká Matti Morri.

Fakta o technologii aramidových bočnic

  • Do směsi pryže na bočnicích je přidáno aramidové vlákno.
  • Využívá se u pneumatik Nokian Tyres pro SUV, obytné a dodávkové vozy.
  • Snižuje riziko poškození způsobené například obrubníky a výmoly.
  • Stejný materiál se používá v leteckém a obranném průmyslu.

Zimní pneumatiky pro SUV vozidla
Aramidová záruka Nokian Tyres
Fakta o pneumatikách & FAQ

Datum zveřejnění

5.11.2019

Zdroj informací

Nokian Tyres

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3212 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál