Servind

Tankovací karty, jak je neznáte: Zaplatíte parkování a neřešíte přemrštěné dálniční ceny

Tankovací karty, jak je neznáte: Zaplatíte parkování a neřešíte přemrštěné dálniční ceny

Že tankovací kartu můžete využít na bezhotovostní platby pohonných hmot, mýta a myčky, je obecně známo. Víte ale, že s ní můžete zaplatit i za parkování v modrých zónách? Umožňuje to propojení s mobilem, díky čemuž také můžete zaplatit na čerpací stanici za palivo, aniž byste museli vyjít z vašeho vozu. Tankovací kartou lze zaplatit i pokutu a při tankování u dálnic s ní ušetříte i více než 5 Kč/l. Více o překvapivých benefitech moderních tankovacích karet naleznete v následujících tipech.

Úhrada parkování: V pražských modrých zónách se neobejdete bez aplikace

Tankovací kartu je stejně jako běžnou platební kartu možné spárovat s platební aplikací v chytrém telefonu a použít například na zaplacení parkovacího poplatku. Není tak třeba schraňovat účtenky, protože vše obdržíte v souhrnném vyúčtování. Zajímavostí je, že v pražských modrých zónách se dokonce bez aplikace a platební či tankovací karty neobejdete. „Historicky mohli v pražských modrých zónách parkovat pouze rezidenti. Obecně se stále moc neví, že na omezenou dobu několika hodin v nich dnes může zaparkovat každý. Protože zde však chybí parkovací automaty, je třeba mít chytrý telefon a využít mobilní platební systém,“ vysvětluje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil. „S naší tankovací kartou lze zaplatit za parkování například v Praze, Brně, Olomouci a dalších městech, ale též na více než třiceti parkovištích za závorou, například v obchodních centrech. Nově také není nutné ručně opisovat kód z parkovacího lístku, stačí jen nafotit celý parkovací lístek a dojde k automatickému přenosu kódu a ke spuštění možnosti zaplacení parkovného,“ popisuje Damir Durakovič.

Natankujete a zaplatíte, aniž byste museli opustit vůz

Další „kouzlo“, které některé tankovací karty umí, jsou mobilní platby. Po natankování jednoduše mobilní aplikací vyfotíte QR kód, který čerpací stanice umístila na každý stojan, a provedete platbu. Pokud jste přitom využili služeb obsluhy, která vám palivo natankovala, nemusíte vlastně za celou dobu doplnění paliva ani vystoupit z auta. Stačí, když kód vyfotíte z okýnka vozu.

Platba pokuty v zahraničí

S tankovací kartou není český řidič omezen jen na tuzemsko. Může ji využít i v dalších 40 zemích Evropy, což představuje přes 22 000 čerpacích stanic. Nejde ale jen o nákup paliva. Kromě různých servisních či asistenčních služeb nebo mýta lze v zahraničí tankovací kartou zaplatit, bez ohledu na typ vozidla, také pokutu. V danou chvíli to může přijít velmi vhod, protože nemusíte disponovat hotovostí, popřípadě se vyhnete možným potížím při platbě bankovní kartou. Díky tankovací kartě platbu pokuty vlastně odložíte až na dobu, kdy vám přijde vyúčtování.

Okamžitý přehled o tankování i automatická kniha jízd

Provozuje-li podnikatel více vozidel, sledováním jejich polohy jednak předchází zbytečným zajížďkám, jednak může lépe plánovat trasy. Samozřejmostí je pak automatické generování knihy jízd, která mu ušetří spoustu času při plnění této povinnosti plynoucí ze zákona. Zatímco dříve si mohl nepoctivý řidič odlít palivo pro svou potřebu a přišlo se na to – pokud vůbec – až zpětnou analýzou transakčních dat tankovací karty, moderní tankovací karty umožňují automatický přenos karetních transakcí do monitorovacího systému na denní bázi. Podnikatel tak okamžitě ví o jakémkoliv nestandardním tankování.

U D1 natankujete za stejnou cenu jako kdekoliv jinde

Je všeobecně známo, že čerpací stanice u hlavních dopravních tahů bývají citelně dražší. Aby řidiči nemuseli dopředu myslet na to, kde natankovat, nebo dokonce sjíždět z dálnice, některé tankovací karty nabízejí takzvané plošné ceny. Jde o jednotné ceny pravidelně vyhlašované a platné v dané síti čerpacích stanic bez ohledu na lokalitu a aktuální ceny uvedené na stojanech čerpací stanice. „Za palivo tak platíte stejnou cenu, ať už v konkrétní síti tankujete na benzínce u rušné dálnice, nebo na kraji ospalé obce. Aktuálně stojí litr benzínu i nafty například na D1 skoro 35 korun, přitom průměrná cena nafty je dle Evropské komise v Česku skoro 31,30 Kč/l. Aktuální plošná cena nafty činí 29,89 Kč/l. Motorista tak může ušetřit skoro 5 korun a 50 haléřů na litru paliva,“ popisuje Damir Duraković. Plošné ceny mohou čeští řidiči využívat i na Slovensku. Vybrané pumpy nabízejí za plošnou cenu rovněž tankování AdBlue pro dieselová auta. Zde je úspora ještě výraznější.

Datum zveřejnění

28.2.2020

Zdroj informací

Axigon

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2376 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál