Servind

Prodej aut klesá, zákazníci stále více sázejí na leasing

Prodej aut klesá, zákazníci stále více sázejí na leasing

Členové České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním pololetí poskytli na silniční dopravní prostředky 28,07 miliardy korun. Z toho 13,11 miliardy bylo určeno na pořízení 27 181 nových osobních vozů. Podle poskytovatele operativních leasingů společnosti Arval se dá očekávat, že význam tohoto financování vozového parku firem bude růst. Klíčový faktor, tedy budoucí vývoj ekonomiky, je těžko odhadnutelný a převládá snaha minimalizovat rizika s tím spojená.

Nákup za hotovost

Nejčastější formou financování nového auta je stále úvěr nebo nákup za hotovost. Nic na tom nezměnila ani koronavirová krize, i když i tady platí, že firmy s jejím příchodem hledaly úspory, kde se dalo. Prodej nových osobních aut za sedm měsíců klesl meziročně o 23,6 % na 114 799 vozů.

V případě nákupu vozidla za hotové se majitel oproti půjčce vyhne výdajům na úroky a poplatky. Jednorázový výdaj na nákup auta ale omezuje možnost vyšších investic do dalšího rozvoje firmy.

+ Vozidlo se ihned stává majetkem podnikatele.

+ Úspora na úrocích a poplatcích.

+ Možnost auto půjčit komukoli.

+ Neomezené počty najetých kilometrů.

- Vysoký jednorázový výdaj.

- Vynaložené finance nejdou do investičních aktivit firmy.

- Platba veškerých poplatků a servisů včetně pozáručních oprav.

- Složitý prodej ojetého vozu

Půjčka

Objem poskytnutých úvěrů firmám na pořízení osobních, užitkových nebo nákladních vozidel podle statistik ČLFA poklesl v letošním druhém čtvrtletí o 27 %. I tak představovalo financování vozů největší položku ze všech uzavřených smluv a jejich celková výše přesáhla 13 miliard korun. Výhodou půjčky je, že auto je ihned majetkem firmy, lze jej prodat, komukoli půjčit a jezdit s ním bez omezení najetých kilometrů. Naopak nevýhodami jsou nutnost počítat se složením akontace a hrazení veškerých poplatků a servisu vozidla.

+ Auto je v okamžiku koupě ve vlastnictví podnikatele.

+ Možnost auto půjčit komukoli.

+ Neomezené počty najetých kilometrů.

+ Jednorázový odpočet DPH s nákupem vozidla.

- Platba úroků a s tím související prodražení nákupu.

- Složení akontace.

- Platba veškerých poplatků a servisů včetně pozáručních oprav, dopady ukradení nebo poškození jdou za majitelem.

- Složitý prodej ojetého vozu

Operativní leasing

Nejjednodušším způsobem, jak pořídit nové vozidlo okamžitě, je operativní leasing. Podle čerstvých statistik ČLFA připadá na operativní leasing celá pětina firemních investic. „Operativní leasing umožňuje podnikateli eliminovat nečekané výdaje a zajistit si určitou stabilizaci cash-flow. Velkou výhodou operativního leasingu je právě plánování, kdy je již předem rozepsán servisní plán a náklady na budoucí potřeby jsou už zahrnuty v měsíčních splátkách,“ říká Jiří Solucev ze společnosti Arval s tím, že něco podobného platí i pro fyzické osoby, kdy řidič přesně ví na kolik ho vůz měsíčně přijde.

Výhodou operativního leasingu také je, že zákazník nemusí řešit platby povinného ručení a havarijního pojištění. Součástí splátek je i servis, nákup nebo přezouvání pneumatik. Na druhou stranu by klienti měli vědět, že může dojít i k platbě za nadměrné opotřebení vozu při jeho vrácení. „Zákazníky i na tuto možnost při pořízení leasingu transparentně upozorňujeme. Pokud se ovšem po celou dobu nájmu o auto dobře starají, jezdí na pravidelné servisní prohlídky a hlásí včas případné pojistné události, není třeba se ničeho obávat,“ doplňuje Jiří Solucev z Arvalu.

+ Žádný nebo minimální vstupní náklad.

+ Zpravidla nižší měsíční náklady ve srovnání s úvěrem.

+ Benefity jako jsou servis, pojištění, náhradní vůz.

+ Žádné riziko s pozáručními opravami a prodejem ojetého vozu

+ Odpočet DPH za každou splátku.

- Auto je jen půjčené.

- Riziko plateb za poškození, na která se nevztahuje pojistka.

- Možný limit najetých kilometrů.

Datum zveřejnění

27.08.2020

Zdroj informací

Arval

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2438 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál