Servind

Náborový pesimismus firem se obrací k lepšímu

Náborový pesimismus firem se obrací k lepšímu

V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2020 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 441 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2020 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Průzkum se prováděl za výjimečných okolností vypuknutí pandemie COVID-19. Přesto zaměstnavatelé v České republice hlásí pro čtvrté čtvrtletí 2020 mírně pozitivní náborové plány: 8 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, což je běžná hodnota z doby před pandemií, 7 % předpovídá snížení počtu pracovních sil, což je dvojnásobek běžné hodnoty, a 83 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2020 hodnotu +1 %.

„Je příjemným překvapením pro zaměstnance, že firmy výrazně přehodnotily svůj silný pesimismus z minulého čtvrtletí. Situace na trhu práce je ale stále velice nepřehledná pro zaměstnance i zaměstnavatele. V důsledku vládní podpory na zachování zaměstnanosti, strachu lidí měnit zaměstnání a omezení mezinárodního náboru trh práce prakticky zamrzl. Firmy ještě nedokážou plně posoudit, jak se bude do budoucna vyvíjet jejich business. Pro zaměstnavatele je nyní ještě náročnější nalézt nové zaměstnance než v období konjunktury, a to především ve výrobním sektoru,“ řekla generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

„Celosvětový pokles odbytu automobilů sice znamená hrozbu pro českou ekonomiku a zaměstnanost, nicméně řada mezinárodních firem přesouvá část výroby do ČR a poptává nové zaměstnance, které velmi těžko na lokálním trhu hledá. Mírně se ale zlepšila dostupnost specialistů, techniků, odborných a vedoucích pracovníků,“ dodala Jaroslava Rezlerová.

„Situaci na trhu práce zatím zkresluje státní podpora v rámci programu AntiCovid. Trh práce je zamrzlý a stát znemožňuje flexibilitu trhu práce. Jsme ve specifickém období, kdy ten, kdo potřebuje nové zaměstnance je stále nesežene, protože státní pomoc směřuje i tam, kde to nedává smysl a lidé sami zatím nechtějí ale ani nemusejí měnit místo,“ konstatovala Rezlerová.

Porovnání organizací podle velikosti

Zaměstnavatelé malých společností hlásí nejoptimističtější náborové plány s Čistým indexem trhu práce +4 %, což je z dlouhodobého srovnání neobvyklé, protože tato skupina obvykle bývá nejvíc pesimistická. Velké podniky vykazují Index +2 % a mírný pesimismus vidíme u středních podniků, kde je Index -2 %, podobně jako v mikropodnicích s Indexem -1 %.

Dopady pandemie COVID-19 na náborové aktivity firem v ČR

Respondentům průzkumu byla položena i otázka „Kdy očekáváte, že se vaše náborové aktivity vrátí k úrovni před pandemií COVID-19?“ Na tu 37 % firem odpovědělo, že se tak stane do 12 měsíců, z toho 15 % do 3 měsíců. Naopak 54 % firem tvrdí, že se k původní výši náboru nevrátí nikdy a dopad na ekonomiku bude dlouhodobý. Jedná se o výrazné zhoršení tohoto očekávání oproti minulému čtvrtletí, kdy si to myslelo 19 % firem.

„Ukazuje to, že si firmy ještě na začátku léta myslely, že pandemie odezní a vše se vrátí k normálu. Nyní je už všem jasné, že začala dlouhodobá krize a řada věcí už nikdy nebude jako dřív,“ říká Jaroslava Rezlerová.

Na druhou otázku „Jaké plány má vaše firma v příštích 3 - 6 měsících se zaměstnanci, na které čerpala státní podporu na ochranu zaměstnanosti?“ odpovědělo 13 % firem, že si všechny ponechá na plný úvazek, 2 % plánují snížení úvazků a 2 % plánuje propuštění max 25 % z nich. Propouštění větší části těchto zaměstnanců neplánuje žádný respondent. Zároveň 87 % respondentů uvedlo, že nečerpalo státní podporu na zachování zaměstnanosti.

Datum zveřejnění

08.09.2020

Zdroj informací

ManpowerGroup

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1942 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál