Servind

Barum doporučuje neodkládat přezutí na zimní pneu

Barum doporučuje neodkládat přezutí na zimní pneumatiky

Barum doporučuje neodkládat přezutí na zimní pneu

Venkovní teplota klesá a pomalu se blíží 1. listopad. Pro každého zodpovědného řidiče to je jednoznačný pokyn k tomu, aby se začal zabývat výměnou pneumatik na svém voze. Řídit se lze i jednoduchým pravidlem, které doporučuje vyměnit letní pláště za zimní v případě, kdy se venkovní teploty dlouhodobě pohybují pod hranicí 7 °C.

Podle průzkumů české značky Barum řidiči přezouvání na zimní pneumatiky nepodceňují a více než 70 % z nich vymění pláště s dostatečným předstihem a bez ohledu na počasí. Riskovat na letních pneumatikách v zimě by neměli řidiči ani v letošním netypickém roce. Podle průzkumů české značky Barum je pro více než 80 procent tuzemských řidičů nejčastějším důvodem přezouvání na zimní pláště bezpečnost.

Zákon o silničním provozu nařizuje použití zimních pneumatik v termínu od 1. listopadu do 31. března. V tomto časovém období musí být automobil osazen zimními pneumatikami pokaždé, když se nachází na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo je možné tyto vlivy vzhledem ke klimatickým podmínkám očekávat.

Je zodpovědné situaci nepodceňovat a zařídit si přezutí ještě před začátkem listopadu. Motorista se tím může vyhnout dlouhým čekacím lhůtám v pneuservisech, jejich činnost navíc může být kvůli koronavirové epidemii omezena. Mnoho specializovaných pneuservisů kvůli tomu začalo nově nabízet možnost výběru pneumatik i objednání termínů přes webové stránky. Při přezouvání na zimní obutí je nutné mít na paměti, že minimální hloubka dezénu zimních pneumatik jsou 4 mm.

Při výběru nových zimních pneumatik se vyplatí řídit se radami odborníků a nezávislými testy. Mezi dobře hodnocené modely za rozumnou cenu patří například zimní pláště Barum Polaris 5, které se vyznačují vynikající trakcí na sněhu, ale i bezpečnou a komfortní jízdou za mokra.

„Řidiči se často domnívají, že zimní pneumatiky potřebují až když je vozovka pokryta ledem či sněhem. Z hlediska bezpečného cestování to však není pravda. Zimní pneumatiky mají rozdílnou konstrukci i složení a při teplotách nižších než sedm stupňů mají lepší jízdní vlastnosti než letní pneumatiky i na suché vozovce. Z tohoto důvodu mě těší, že podle našich průzkumů, více než 70 % řidičů přezouvá s předstihem. Zároveň pokud odkládáte přezutí na zimní pláště, riskujete nepříjemnosti s policií i pojišťovnou v případě nehody,“ uvádí Aleš Langer z oddělení Zákaznického servisu Continental Barum.

Datum zveřejnění

28.10.2020

Zdroj informací

Continental Barum

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3924 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál