Servind

Zimní pneumatiky Blizzak LM005 sbírají ocenění

Zimní pneumatiky Blizzak LM005 sbírají ocenění

Společnost Bridgestone připomíná, že s přezutím a přípravou vozu na zimu neradno čekat až na první sněhové vločky. S padajícími listy klesají i teploty, často se vyskytují mlhy a četnost srážek oproti letnímu období vzrůstá.

Používání zimních pneumatik je v České republice povinné v období od 1. listopadu do 31. března, pokud vozidlo jede po souvislé vrstvě sněhu, ledu nebo námraze. Tento legislativní požadavek má své opodstatnění, protože zimní pneumatiky jsou pro bezpečnou jízdu v zimních podmínkách nenahraditelné. Zimní pneumatiky získávají nad letními navrch již při poklesu teplot pod 7 °C. Jejich speciální směs si totiž zachovává měkkost a pružnost i za chladného počasí.

V zimním období poskytují v porovnání s letními pneumatikami výrazně vyšší úroveň bezpečnosti, přilnavosti a dalších provozních vlastností. Automobil vybavený kvalitními zimními pneumatikami se tak vyznačuje větší jízdní stabilitou, lepší ovladatelností a citelně kratšími brzdnými dráhami. Kromě již zmíněné speciální směsi k tomu zásadním způsobem přispívají lamely s malými drážkami. Díky této konstrukci dezénu se zvyšuje tzv. „hranový efekt“. Zimní pneumatika proto nabízí lepší záběrové schopnosti ve spojení s vyšší adhezí na sněhu a ledu.

To všechno samozřejmě platí jen pro pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu a přiměřeného stáří. Bridgestone doporučuje před každým přezouváním důkladně zkontrolovat stav pneumatik. Jízda s poškozenou nebo příliš opotřebovanou pneumatikou je velmi nebezpečná. U zimních pneumatik vyžaduje legislativa minimální hloubku dezénu 4 mm.

Pro stáří pneumatiky sice žádné zákonné povinnosti stanovené nejsou, specialisté ze společnosti Bridgestone však na základě testů materiálů a zkušeností z praktického provozu uvádějí, že zimní pneumatiky odvádějí optimální výkony po dobu pěti sezon. Poté se již na nich začne postupně podepisovat přirozené stárnutí směsi.

Při volbě nových zimních pneumatik se vyplatí vsadit na bezpečnost a kvalitu prémiových značek, což každoročně potvrzují výsledky nezávislých testů. Ideální volbou pro bezpečnou jízdu nástrahami pozdního podzimu a zimy jsou prémiové zimní pneumatiky Bridgestone Blizzak LM005 s vyváženými vlastnostmi.

Zimní pneumatika Bridgestone Blizzak LM005 řidičům poskytuje optimální provozní vlastnosti na mokru, sněhu i ledu. Bridgestone ji v současnosti nabízí ve 171 rozměrech pro kola s průměrem ráfku 14“ až 22“. Pro pneumatiku Blizzak LM005 se tak mohou rozhodnout majitelé naprosté většiny osobních vozů. Bridgestone navíc dodává 24 velmi oblíbených rozměrů (pro 16“ až 18“ kola) ve verzi DriveGuard s inovativní technologií run-flat. Řidiči mohou v tomto případě bezpečně ovládat svůj vůz a pokračovat v jízdě rychlostí až 80 km/h i po ztrátě tlaku v poškozené pneumatice. Tímto způsobem mohou přitom ujet až 80 km.

Bridgestone doporučuje, aby motoristé po výměně pneumatik věnovali pozornost také přípravě vozidla na zimu. Maximální bezpečnost a spolehlivost provozu zajistí důkladná kontrola technického stavu a odstranění zjištěných nedostatků především u osvětlení, brzdové soustavy, stěračů, akumulátoru a provozních kapalin.

S úskalími zimního provozu si řidiči lépe poradí, pokud mají ve svém voze po ruce potřebné pomocníky, jakými jsou startovací kabely, škrabka na led, smetáček, lopatka, pracovní ochranné rukavice, kapesní svítilna, teplé deky a oblečení, termoska s čajem nebo dostatečné množství nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů pro doplňování na cestách. Fanoušci zimních sportů by se do zasněžených hor neměli vydávat bez sněhových řetězů. Pokud by k uvíznutí vozu ve vysokém sněhu přece jen došlo, pomůže písek a kvalitní tažné lano.

V mrazivém ránu se může hodit rozmrazovač zámků, který by měl mít řidič vždy u sebe. Přístupu do vozu mohou zabránit také přimrzlé dveře. Účinnou prevencí je ošetření pryžových těsnění dveří vhodnými prostředky, například jelením lojem nebo glycerinem. Důležité je i pravidelně kontrolovat stav pneumatik a udržovat jejich tlak v rozmezích hodnot doporučovaných výrobcem vozidla pro příslušný druh provozu.

Datum zveřejnění

5.11.2020

Zdroj informací

Bridgestone

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3186 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál