Servind

Přelom ve vývoji vznětových motorů

Přelom ve vývoji vznětových motorů

Společnost Bosch a čínský výrobce motorů Weichai Power učinili obrovský skok vpřed v technologii vznětových motorů když zvýšili účinnost vznětových motorů pro těžká nákladní vozidla Weichai Trucks ze současné úrovně tepelné účinnosti 46 % na rekordních 50 %, čímž stanovili nový globální standard. Generální ředitel společnosti Bosch Volkmar Denner k tomu řekl: „Zvýšením účinnosti o 4 % jsme společně dosáhli nového milníku. Přestože je vznětový motor starý téměř 130 let, jeho vývoj pokračuje.“

„Společnost Bosch poskytla velkou podporu dosažení tohoto průlomu a prvního dosažení 50% účinnosti našeho vznětového motoru pro nákladní vozidla. Těšíme se na pokračování naší velmi úspěšné spolupráce se společností Bosch,“ řekl předseda skupiny Weichai Tan Xuguang.

Kromě systému vysokotlakého akumulačního vstřikování Common rail pro užitková vozidla, pracujícího se vstřikovacím tlakem 250 MPa (2500 bar) Bosch přispěl také svými komplexními technickými znalostmi v oblasti systémů vstřikování paliva.

Zejména u užitkových a nákladních vozidel a především v případech, kdy je potřeba přepravovat těžké náklady na velké vzdálenosti, zůstane vznětový motor v dohledné budoucnosti preferovanou volbou. Z tohoto důvodu se společnosti Bosch a Weichai snaží neustále zdokonalovat tuto technologii s ohledem na ochranu klimatu a životního prostředí.

Společnosti Bosch a Weichai Power zahájily společný vývojový projekt v září 2018. Šestiválcový vznětový motor s objemem 12,9 l používá modulární systém Common rail pro užitková vozidla od společnosti Bosch. Ten zajišťuje efektivní dodávku a vstřikování paliva, a proto je jedním z klíčových faktorů zajišťujících, že motor splňuje emisní normu China VI. Systém Bosch lze použít pro úrovně tlaku od 180 do 250 MPa (1800 do 2500 bar) pro různé velikosti motorů až s osmi válci. Velký průtok tryskami umožňuje optimalizaci strategie spalování a dosažení vysokého výkon motoru. V závislosti na požadavcích lze dosáhnout životnost až 1,6 milionu kilometrů. Systém Common rail je navržen také pro elektrifikaci hnacího ústrojí.

Spolupráce mezi společností Bosch a největším čínským výrobcem motorů pro užitková a nákladní vozidla Weichai je dlouhodobá Toto strategické partnerství začalo už v roce 2003.

Datum zveřejnění

13.11.2020

Zdroj informací

Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2495 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál