Servind

S autem na CNG řidiči ušetří za dálniční známku

S autem na CNG řidiči ušetří za dálniční známku

Jízda vozem na CNG bude od ledna 2021 ještě výhodnější. Společně se zavedením elektronické dálniční známky vstoupí v platnost i výrazné cenové zvýhodnění pro vozy na CNG nebo bioCNG. Zatímco u aut s konvenčními pohony na benzin a naftu je roční dálniční poplatek stanoven na 1500 Kč, majitelé vozů na CNG pořídí známku za polovinu, tj. za 750 Kč.

Poloviční sazba, která je v ceníku označena jako eko cena, platí také u krátkodobějších kuponů. Třicetidenní dálniční poplatek vyjde standardně na 440 Kč, u CNG je za 220 Kč. Desetidenní známka stojí 310 Kč a u CNG opět polovinu, tedy 155 Kč.

Jízda na CNG je oproti benzinu nebo naftě výhodnější také kvůli nižší spotřební dani. Minimálně do roku 2025 platí garance ze strany státu, že daň nepřesáhne tři koruny za m3. Motoristům aktuálně mají po celé České republice k dispozici celkem 214 veřejných plnicích stanic na CNG.

Skupina innogy, která s 64 plničkami provozuje největší CNG síť v ČR, pokračuje v dalších investicích do plnicích stanic na stlačený zemní plyn. Novinkou je otevření provozu v Domažlicích v Kozinově ulici a do konce roku přibude další v Praze ve Strakonické ulici. Ve výhledu je také plnička v Praze na Českobrodské ulici. Stále rozšiřující se počet možností, kde doplnit nádrž, patří mezi hlavní důvody, proč v tuzemsku rychle roste počet automobilů na CNG. Aktuálně jich u nás jezdí téměř 27 000.

Datum zveřejnění

24.11.2020

Zdroj informací

innogy

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2328 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál