Servind

Kontraktní logistika Geis pro hračkářský průmysl

Kontraktní logistika Geis pro hračkářský průmysl

Ačkoliv se herní průmysl přesouvá do digitálního virtuálního prostoru, poptávka po deskových společenských a kreativních hrách i puzzle stále roste.

Tradiční mezinárodní vydavatel a výrobce her, puzzle a hraček Ravensburger zaznamenal zvýšení poptávky, kterou již nebylo možné optimálně pokrýt prostřednictvím stávající infrastruktury z centrálního distribučního centra v Ravensburgu. V rámci strategie plánovaného růstu se management firmy koncem roku 2018 rozhodl vypsat tendr na návrh, zřízení a provoz externího distribučního centra. Z tendru vyšla vítězně skupina Geis, která od května letošního roku provozuje sklad společnosti Ravensburger v areálu Ostrava Airport Multimodal Park v Mošnově.

Rodinná firma Ravensburger byla založena už v roce 1883 ve městě Ravensburg, kde má dodnes své sídlo. Patří mezi přední evropské výrobce značkových puzzle, deskových společenských a kreativních her a je také vydavatelem knih pro děti a mládež. V současné době má ve svém portfoliu přibližně 8000 různých artiklů. Své výrobky expeduje do 80 zemí po celém světě.

Logistické pracoviště, v němž skupina Geis provozuje nové distribuční centrum společnosti Ravensburger, vzniklo „na zelené louce“, a proto mohlo projektové oddělení skupiny realizovat plány moderního provozu bez omezení. Na ploše 7000 m² s celkovou kapacitou 11 000 paletových míst se tu skladuje zboží a vychystávají paletové i balíkové objednávky pro B2B zákazníky Ravensburgeru z České republiky, Slovenska, Rakouska, Polska a dalších devíti evropských zemí, ale také například z Turecka, Izraele, Islandu, Mexika nebo Austrálie. Pro zásilky, které směřují mimo Evropskou unii, zajišťuje skupina Geis také služby celní deklarace.

I přes to, že se spuštění celého projektu finalizovalo v době jarní koronakrize, kdy nebylo jasné, jak se bude situace vyvíjet, nedošlo k zásadnímu zdržení oproti plánu. První expedice ze skladu v Mošnově realizoval Geis již v polovině června.

„Výrobní závody společnosti Ravensburger jsou ve městech Ravensburg (DE) a Polička (CZ). Odtud přijímáme zboží, které expedujeme dále do uvedených zemí. Hlavní sezóna probíhá od září do listopadu, kdy se expedované objemy násobí,“ uvedla manažerka logistických projektů skupiny Geis na severní Moravě Marcela Hlubková.

Tak jako všechna pracoviště kontraktní logistiky v Česku, Německu, na Slovensku a v Polsku řídí distribuční centrum pro Ravensburger WMS LFS 400 provozovaný na platformě IBM. IT oddělení skupiny Geis tento systém průběžně zdokonaluje a rozvíjí, připravuje konkrétní softwarové nadstavby tak, aby odpovídaly optimálně požadavkům zákazníka.

„Ravensburger je velmi prozákaznicky orientovaná společnost, z čehož pramení nemalé požadavky na rozsah poskytovaných služeb,“ uvádí Marcela Hlubková a dodává, že si velmi cení „partnership attitude“, který spočívá v každodenní komunikaci o provozních záležitostech, hledání řešení nově vzniklých situací, či způsobů, jak vylepšit již běžící procesy. „Tak krátce po startu již hovoříme o dalších projektech, jako jsou kontejnerové příjmy, změna organizace distribučního systému pro Polsko nebo rozšiřování počtu zemí, do kterých zboží expedujeme,“ vysvětluje Marcela Hlubková.

Uskladnění konkrétního výrobku určuje systém na základě ABC analýzy, takže výrobky s vysokou obrátkovostí jsou uloženy na nejpřístupnějších pozicích. Nízkozdvižné vychystávací vozíky jsou vybaveny vysouvací zvedací plošinou s odkládacím košem. Obsluha tak při vychystávání pohodlně dosáhne na druhou úroveň regálu. 

Datum zveřejnění

28.12.2020

Zdroj informací

Geis

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2355 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál