Servind

Pozor na úrazy na zavřených sjezdovkách

Pozor na úrazy na zavřených sjezdovkách

Letošní zimní sezóna lyžařům nepřeje. Vleky jsou většinu zimy kvůli vládním nařízením vypnuté, protože ministerstvo zdravotnictví považuje zimní střediska za riziková z hlediska možnosti vysokého sociálního kontaktu. Sjezdovky tak místo lyžařů a snowboardistů obsadili sáňkaři a bobující, kteří využívají i uměle zasněžené svahy.

Přestože některé skiareály nechávají svahy pro podobné aktivity přístupné, návštěvníci by měli dodržovat bezpečnostní opatření, a to nejen kvůli šíření viru, ale také kvůli riziku úrazu. Za páskami totiž pojištění neplatí!

„Nepůjdeme německou cestou, která nejenže zavřela areály, ale dokonce s ohledem na to, co by hrozilo, podobně třeba jako v České republice, ještě zamezila příjezd k areálům. Chceme, aby turisté nebo lidé, kteří se tam chovají korektně, měli možnost do areálů dojet, aby měli možnost tam alespoň nějakým elementárním způsobem vyplnit svůj volný čas v rámci pobytu v přírodě,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

 „Chápeme, že lidé jsou už dlouho zavření doma, a hlavně děti se potřebují někde odreagovat. Ze sjezdovky je proto nevyháníme, i když vleky jsou vypnuté,“ říká správce skiareálu Olešnice František Jílek. V možnostech skiareálů ale není na návštěvníky dohlížet. Problém je v tom, že někteří lidé ani přes upozorňování personálu a cedule nedodržují zásady, jako jsou dvoumetrové rozestupy a zakrytá ústa.

Kromě proticovidových opatření by lidé v takovýchto podmínkách navíc měli ještě důsledněji myslet na svoji bezpečnost, používat bezpečnostní prvky jako ochranné přilby a zbytečně neriskovat. „Lidé by si měli uvědomit, že vstup do areálu je na vlastní nebezpečí. Nejsou tu instalovány bezpečnostní prvky, jako jsou třeba matrace tlumící nárazy a podobně,“ upozorňuje Jílek.

Právě v případě úrazů, ale například také při srážkách, kdy dojde k poškození sportovního vybavení, se lidé mohou i na svazích s vypnutými vleky spolehnout na cestovní pojištění, které si může každý jednoduše sjednat online a i pro Českou republiku. „Je možné ho uzavřít i krátkodobě, třeba jen na víkend, a pokrývá právě případy vážných nehod a zranění, ale také odpovědnosti, když omylem ublížíte či způsobíte škodu někomu jinému,“ vysvětluje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Při vstupu na sjezdovky je ovšem potřeba respektovat nařízení areálu a vyhýbat se opáskovaným prostorům se zákazem vstupu. „Pokud lidé například podlezou pásky nebo ignorují zákazové cedule, přestává v těchto prostorách pojištění platit,“ upozorňuje Maťašeje.

Návštěvníci by při využívání umělých svahů připravených na znovuspuštění vleků měli po celou dobu dodržovat pravidla areálu a dbát na instrukce personálu. „Rád bych také poprosil o dodržování správného parkování, aby návštěvníci neblokovali provoz, a především na dodržování pořádku. Mnozí mají problém dojít s obaly od svačin k odpadkovému koši, a podle toho to tak potom na svahu vypadá. Uklízet to po nich musejí jiní,“ dodává Jílek.

Datum zveřejnění

23.1.2021

Zdroj informací

Direct pojišťovna

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2673 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál