Servind

DB Schenker sází na manipulační techniku s akumulátory

DB Schenker sází na manipulační techniku s akumulátory

Globální poskytovatel logistických služeb DB Schenker se dlouhodobě zasazuje o inovace v logistice. Skladová manipulační technika je v tomto řetězci důležitým článkem. Proto byla ve skladu DB Schenker v Dobřanech u Plzně uvedena do provozu dvacítka manipulačních vozíků s lithio-ionovými akumulátory. Společnost chce tímto krokem zefektivnit manipulaci a provoz ve svých skladech, snížit ekologickou zátěž provozu a také snížit náklady na provoz a údržbu.

V dobřanském skladu skladníci mohou využívat tříkolové vozíky s vysokým volným zdvihem, vhodné pro nakládku a vykládku vozidel nebo kontejnerů, BT retraky uzpůsobené pro zvedání těžkých nákladů do velkých výšek, ručně vedené vozíky s klasickými nebo dvoupaletovými vidlicemi a sklopnou stupačkou pro rychlou a efektivní manipulaci i při pojezdech na delší vzdálenosti. Sestavu doplňují vychystávací vozíky pro práci ve výškách až 6,3 m.

Lithio-ionové akumulátory vydrží přibližně 5000 nabíjecích cyklů a odvedou více práce s menší spotřebou energie a s nižšími náklady na manipulaci i hospodářství akumulátorů než běžné olověné akumulátory. Klíčovým benefitem akumulátorů je dlouhá životnost, kterou nemůže obsluha v podstatě žádným způsobem negativně ovlivnit. Odpadá tak rizika, se nimiž je spojen provoz olověných akumulátorů, tedy hrozba podbití, úplného vybití nebo riziko výbuchu plynů.

Zatímco pro skladovou manipulační techniku jsou stěžejní lithio-ionové akumulátory, vozový park DB Schenker v rámci alternativních paliv dlouhodobě sází na stlačený zemní plyn (CNG), který pohání většinu osobních, užitkových, a částečně i nákladních vozů. Nedávno společnost otestovala i dálkový provoz kamionu na zkapalněný zemní plyn (LNG) na pravidelné zpáteční lince z Rudné u Prahy do nizozemského Tilburgu.

„Všechny vozíky jsou vybaveny lithio-iontovými bateriemi, které jsme zvolili pro každodenní logistické operace. Tato technologie má nižší spotřebu energie, a tím pádem až o 30 % levnější provoz a zároveň delší životnost, což přináší úspory při nákupu baterií a odpadá také potřeba investovat do náhradních článků ve frekventovaných provozech. Baterie se mohou nabíjet kdykoliv díky rychlému průběžnému dobíjení, takže jsou stroje prakticky nepřetržitě připraveny k provozu,“ shrnuje hlavní výhody nové manipulační techniky ředitel společnosti Tomáš Holomoucký.

„Využití lithio-iontových baterií se nám za několik měsíců osvědčilo. Tato technologie je bezpečnější a ekologičtější než využívání olověných baterií. Zavedli jsme ji také již ve skladech v Ostravě a Mnichově Hradišti a plánujeme uvedení do provozu také na dalších skladech,“ dodává manažerka centrálního nákupu Markéta Markesová.

Datum zveřejnění

15.3.2021

Zdroj informací

DB Schenker

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2002 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál