Servind

Pomoc autobusovým dopravcům Covid Bus II

Pomoc autobusovým dopravcům Covid Bus II

V současné době se začíná rozjíždět turismus a zvolna se probouzí i téměř umrtvená zájezdová autobusová doprava. Poptávka po jejích službách sice ještě zdaleka nedosahuje předcovidové úrovně a je otázkou, zda se situace opět nezhorší. Přesto snad lze hovořit o světle na konci tunelu.

Vítanou pomocí pro zdecimované dopravce je Výzva k podání žádosti o poskytnutí dotace pro podporu podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě v roce 2020 z programu nazvaného Covid Bus II. Výše podpory se počítá podle počtu autobusů, jejich ekologické třídy a velikosti měřené počtem sedaček. Odtud pochází zaužívaný název „sedačkovné“. Dopravci už ni mohou žádat.

Podpora navazuje na loňský program Covid Bus ve výši jedné miliardy, který pomohl téměř tisícovce dopravců. Pandemie je donutila uložit vozy do depozitu, ale nezbavila je vysokých fixních nákladů zejména leasingových splátek. Aktuální výzva pokrývá kritické období loňského podzimu od 5. října do 31. prosince. K dispozici je zhruba 40% alokace (380 milionů Kč) ve srovnání s loňským rokem, která má podpořit schopnost žadatelů splácet své závazky vzniklé v druhé polovině roku 2020, v níž nedošlo k žádnému oživení dopravního trhu. Školy byly zavřené, pohyb obyvatel byl omezený, turismus neexistoval.

Generální tajemník Sdružení ČESMAD Bohemia Vojtěch Hromíř k tomu dodává: „Jsme rádi, že Ministerstvo dopravy našlo způsob, jak pomoci našim dopravcům ještě v době, kdy pandemie ustupuje. Je jasné, že Covid Bus II nevyřeší všechny závazky více než rok stojící autobusové dopravy, řadě firem však může výrazně pomoci k jejich přežití a restartu. Věřme, že podzim už bude návratem k normálu.“

Datum zveřejnění

25.6.2021

Zdroj informací

ČESMAD Bohemia

Foto: Iveco Bus

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.313 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál