Servind

Firmy intenzivně hledají nové zaměstnance

Firmy intenzivně hledají nové zaměstnance

Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí roku 2021. V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2021 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2021 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro čtvrté čtvrtletí 2021 optimistické náborové plány: 16 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu zaměstnanců, 6 % předpovídá jejich snížení a 77 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2021 hodnotu +10 %.

„Situace po pandemii je nevídaně pozitivní. Většina sektorů plánuje v závěru roku nabírat podobně vysokým tempem, jako tomu bylo v roce 2018. Aktuálně je rekordní počet neobsazených pracovních míst v historii. Pandemie ale zmrazila trh práce a ten se oživuje jen velmi pomalu. Lidé nechtějí dobrovolně měnit zaměstnání a jít do nejistoty. To se projevuje především u nekvalifikovaných pracovních míst ve výrobě a logistice. Najít větší množství dělníků nebo skladníků je podobně náročné, jako nábor programátorů. Tvrdým oříškem nadále zůstává nábor zaměstnanců s technickým vzděláním všech úrovní od řemeslníků po strojní a IT inženýry. Extrémně náročné je pro zaměstnavatele nalákat zpět zaměstnance do gastronomie, ubytování a osobních služeb. Ti si většinou našli uplatnění v jiných oborech a z obavy z dalších vln pandemie se nechtějí vrátit do oborů, které byly v pandemii uzavřené,“ řekla generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika Jaroslava Rezlerová.

„Problémem trhu práce v České republice je, že není flexibilní a udržuje se stále nízká úroveň mezd. Nejefektivnějším způsobem řešení je rekvalifikace stávajících zaměstnanců. To přijde o 25 % levněji než nábor nového zaměstnance. Firmám v tomto ohledu ale chybí státní podpora. V České republice pracuje přes 700 000 zahraničních zaměstnanců, z toho je nejvíc ze Slovenska - 150 000 - a především z Ukrajiny - kolem 200 000. Zaměstnavatelé volají po jejich navýšení, ale tomu brání složitá a pomalá administrativa - například v porovnání s Polskem, kde se díky patřičné legislativě volná místa daří naplňovat kvalifikovanými zaměstnanci z Ukrajiny velmi rychle,“ dodala Rezlerová.

Nejsilnější náborové prostředí hlásí odvětví Zpracovatelský průmysl, který je zároveň největším českým zaměstnavatelem. V tomto sektoru bude 28 % nabírat a 6 % propouštět a Čistý index je tak +22 %. Zaměstnavatelé ve Stavebnictví hlásí vysoký optimismus s Indexem +18 % (20 % nabírá a 2 % propouští) a Ubytování a stravování +13 % (19 % nabírá a 6 % propouští). Odvětví Velkoobchod a maloobchod vykazuje Index +9 %.

Zaměstnavatelé ve všech čtyřech kategoriích podle velikosti očekávají v příštím čtvrtletí zvyšování počtu zaměstnanců. Nejsilnější náborové plány hlásí velké organizace nad 250 zaměstnanců s Indexem +21 % (26 % nabírá a 5 % propouští). Střední organizace s 50 - 250 zaměstnanci vykazují optimistický Index +9 % (18 % nabírá a 9 % propouští). Malé organizace vykazují Index +8 % a mikro organizace Index +3 %.

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech jsou optimističtí, nejvíce pak v Praze s Indexem +17 % (21% nabírá a 4 % propouští), Index na Moravě a ve Slezsku stejně jako v Čechách dosahuje hodnoty +7 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím Index v Praze posílil o 8 % a v Čechách o 2 %. Index na Moravě a ve Slezsku oslabil o 2 %.

Datum zveřejnění

15.9.2021

Zdroj informací

ManpowerGroup

Grafika: ManpowerGroup

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2933 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál