Servind

Netradiční veletrh ve zvláštní době

Netradiční veletrh ve zvláštní době

Automechanika ve Frankfurtu a. M. je pro mne srdeční záležitost. Nejenže je mekkou všeho, co má s autoopravárenstvím něco společného, ale také proto, že jsem měl šanci zúčastnit se této výstavy už před 40 roky. V roce 1981 jsem změnil trvalé bydliště do Německa a získal jsem práci u Hondy nedaleko Frankfurtu. Můj tehdejší šéf Peter Gottron nás z dílny vzal do Frankfurtu na Automechaniku a pro mne to byl svátek. Všechno bylo pro mne nové, viděl jsem do té doby jen nějaké prospekty od kamarádů kamioňáků nebo synů VIP tehdejších struktur. Umíte si představit, kolik jsem tam těch prospektu nasbíral? Kolegové se mi smáli - k čemu mi to bude, když je toho všude plno.

Od té doby jsem nikdy výstavu nevynechal. Věděl jsem, že časy se mění a nic nemůže zůstat tak jak to je. Přesto jsem si v roce 2018 nepomyslel, že se příští výstava bude skloňovat jako hybridní, online apod.

Letošní výstava ani výstavou nebyla. Spíše se jednalo o zkušební veletrh prověřující, co všechno se dá dělat v době, kdy výstavnictví skomírá na úbytě (viz IAA Mobility v Mnichově - více na str. 72 až 74), stále není prostor pro aktivní vystavování, plánování a cestování.

Přesto jsem rád, že jsem tam byl. Proč? V porovnáni s minulým ročníkem letos vystavovalo 388 vystavovatelů, z toho asi polovina online - v porovnání s téměř 5000 vystavovali v roce 2018. Na konci dne jsem byl stejně unaven jako vždy, nohy mě bolely s chození, v krku jsem měl sucho a den utekl jako voda. Měl jsem možnost si prohlédnout všechny stánky, popovídat si s vystavovateli a nemusel jsem tolik spěchat.

Samozřejmě zde vystavovaly velké firmy jako jsou Bosch, Bilstein, Continental, Liqui Moly, Mahle, Schaeffler, ZF a další. Nedoufal jsem, že najdu nějakého vystavovatele z České republiky nebo Slovenska, ale přesto jsem byl trochu zklamán. Poláci měli společný stánek a prezentovala je alespoň agentura, a to jsme mohli učinit taky. Ale… Polsko zde prezentovala ještě firma, kterou jsme znali z dřívějška, kdy vlastnila aukční portál Aukro a letos si za 22 miliard korun koupila českou firmu Mall Group.

Setkání se známými dělá vždy dobře, např. s partnerskou organizaci našeho sdružení SAČR, německou ZDK. Oficiální setkání mělo téma renovace historických vozidel. ZDK již několik let podporuje profesionalizaci svých členů v oblasti renovací a SAČR je nositelem tohoto konceptu v ČR.

Odjížděl jsem spokojen opět domů, v hlavě plno nových myšlenek a plánů. Další výstava je již za dveřmi a doufám, že Česká republika se zde představí v nejlepších barvách. Zapište si do diářů 13. - 17. 9. 2022. Už se těším na setkání s vámi.

Datum zveřejnění

19.11.2021

Zdroj informací

Milan J. Sikora, člen Správní rady SAČR

Foto: Automechanika Frankfurt

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2162 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál