Servind

Nokian Tyres Green Step směřuje k udržitelnější jízdě

Nokian Tyres Green Step směřuje k udržitelnější jízdě

Společnost Nokian Tyres představuje svou doposud nejudržitelnější pneumatiku. Koncepční pneumatika Nokian Tyres Green Step je příkladem udržitelných inovací díky konstrukci, která využívá z 93 % buď recyklované nebo obnovitelné materiály. Posouvá tak společnost blíž k cíli do roku 2030 v pneumatikách Nokian Tyres používat 50 % všech surovin recyklovaných nebo obnovitelných.

Veškerý kaučuk v koncepční pneumatice Green Step je přírodní a používají se obnovitelné oleje, jako je řepkový olej. Téměř všechna změkčovadla, pryskyřice a pomocné látky pocházejí z obnovitelných zdrojů. Oxid křemičitý z popílku z rýžových slupek navíc funguje jako hlavní výplň běhounu a bočnic a obnovitelné kordové vlákno se používá ke zpevnění pneumatiky. 

Téměř každá součást pneumatiky Green Step obsahuje také recyklované materiály. Například směs pryže vytvořená z materiálu opotřebených pneumatik, vnitřní butylová vrstva nebo ocel přítomná v ocelových pásech kostry a patkovém lanku jsou převážně recyklovány.

Nokian Tyres Green Step je zimní pneumatika, která může jezdit na sněhu a ledu. Některé materiály použité v této koncepční pneumatice jsou známé z různých předchozích modelů pneumatik Nokian Tyres. Přírodní kaučuk je díky svým příznivým vlastnostem důležitým materiálem ve všech pneumatikách. Prozkoumávají se také alternativní zdroje přírodního kaučuku, jako je rostlina guayule. Obnovitelné oleje jsou v pneumatikách Nokian Tyres běžné, protože společnost Nokian Tyres přestala již v roce 2005 jako vůbec první výrobce pneumatik na světě používat vysoce aromatické oleje. 

„Při každé inovaci vytvořené pro tuto koncepční pneumatiku jsme se naučili nové věci. Například jedním z nejnáročnějších úkolů bylo nahradit syntetický kaučuk kaučukem přírodním, což se nám nakonec podařilo,“ říká vývojový manažer ze společnosti Nokian Tyres Jouko Ilomäki.

„I když proces vývoje pneumatiky Nokian Tyres Green Step začal zhruba před rokem, ve skutečnosti se jedná o výsledek několika desetiletí inovací a odborných zkušeností v oblasti udržitelného designu pneumatik. Mnoho udržitelných inovací, které se nachází v pneumatice Green Step, jsou již použity v našich pneumatikách a řidiči mohou těžit z jejich výhod již dlouhá léta. Při vývoji pneumatiky Green Step jsme ale také vytvořili nové inovace, které budou začleněny do budoucích pneumatik nabízených spotřebitelům po celém světě. Chtěli jsme prozkoumat limity našich možností udržitelných inovací a výsledkem je pneumatika Green Step. Je důkazem našich ambicí a odborných znalostí a zkušeností,“ říká senior manažer vývoje materiálů ve společnosti Nokian Tyres Teemu Soini.  

„Věříme, že používání recyklované pryže a zejména recyklovaných sazí bude budoucím trendem při výrobě pneumatik: do roku 2030 budeme mít několik nových dodavatelů a pokročilejší technologie. Rovněž se zvýší poptávka po surovinách s recyklovanými nebo obnovitelnými složkami. Jsme velice rádi, že jsme již nyní byli schopni do pneumatiky Green Step začlenit tolik recyklovaných prvků,“ říká Jouko Ilomäki.

Datum zveřejnění

08.2.2022

Zdroj informací

Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2585 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál