Servind

Bilance skupiny TUkas

Bilance skupiny TUkas

Společnost TUkas, česká rodinná firma, působící na českém trhu od roku 1991 a zabývající se autorizovaným prodejem, servisem a dlouhodobým pronájmem automobilů, zveřejnila obchodní výsledky za rok 2021. Je autorizovaným prodejcem a servisem značek Volkswagen, Škoda, Volvo, Opel, Kia, Renault a Dacia a autorizovaným servisem značky Audi. Ojeté vozy nabízí prostřednictvím programů Škoda Plus, Das WeltAuto, Volvo Selekt, Opel Vyzkoušené vozy, Kia Ojeté vozy a Renault Selection. Operativní leasing a dlouhodobý pronájem vozů zajišťuje společnost TT-Complex.

Skupina TUkas za rok 2021 prodala 5200 nových a ojetých vozů a dosáhla neauditovaný obrat necelých 3,3 miliardy Kč. Po započtení tržeb z prodeje dlouhodobého majetku to bylo téměř 3,7 miliardy Kč, což znamená meziroční nárůst obratu o 14 %.

Nové vozy

Skupina TUkas v roce 2021 prodala 4200 nových automobilů. Meziročně to představuje 2% navýšení kopírující růst trhu, který dosáhl přesně 1,9 %. Mezi značkami, které skupina TUkas zastupuje, si svoji stabilně dobrou pozici udržela Škoda, výrazně rostly Opel (+72 %) a Renault (+62 %). Zatímco značky Volkswagen a Volvo kopírovaly výsledky roku 2020, u značky Dacia došlo k poklesu (-30 %), což bylo způsobeno generační výměnou modelů a jejich nedostupností.

„Také v roce 2021 se nás dotýkala covidová opatření, která omezovala dostupnost našich služeb pro zákazníky. U některých značek byly ale hlavním problémem především omezené dodávky nových vozů z výroby zapříčiněné výrobně logistickými výpadky,“ komentuje obchodní výsledky výkonný ředitel skupiny TUkas Michal Zaorálek.

Ojeté vozy

V roce 2021 skupina TUkas prodala 1021 ojetých vozů, což je srovnatelný výsledek s předchozím rokem. Vzhledem k obecnému zdražení ojetých aut na trhu to ale znamenalo růst obratu o 8 %.

„Výsledky prodeje ojetých vozů ve skupině TUkas negativně ovlivnila nedostupnost nových vozů pro naše klienty operativního leasingu. Ti nemohli starý vůz vyměnit za nový, museli prodlužovat nájem stávajícího vozu a z toho důvodu se končící vozy z operativního leasingu nedostaly do prodeje na trh ojetých vozů. Meziroční udržení počtu prodeje ojetých vozů však hodnotíme pozitivně, neboť na trhu v ČR byl ojetých vozů nedostatek,“ vysvětluje výsledky skupiny TUkas na trhu ojetých vozů Michal Zaorálek.

Servisní služby

V roce 2021 byla dostupnost servisních služeb pro klienty kvůli opatřením proti koronaviru znatelně omezena. Nicméně i navzdory těmto omezením se nám podařilo obrat v servisních službách o několik procent meziročně navýšit na téměř 0,5 miliardy korun.

Shrnutí

Rok 2021 byl pro skupinu TUkas v mnoha ohledech náročný. Na jedné straně musela pružně reagovat na koronavirová opatření, která se často a mnohdy nepředvídatelně měnila a ovlivňovala dostupnost služeb pro zákazníky. Na druhé straně se musela potýkat s nedostupností nových vozů z výroby a prodlouženými termíny jejich dodání, které zapříčinily znatelný převis poptávky nad nabídkou. Tento stav v ještě větší míře pokračuje i v roce 2022.

„I přes tyto překážky můžeme rok 2021 hodnotit jako úspěšný. Dokládá to i realizace plánované investice – započetí výstavby objektu šestipatrového parkovacího domu u provozovny Škoda ve Štěrboholech, který významně zvýší naši kapacitu pro prodej nových a ojetých vozů i pro servisní služby a uvolní ostatní plochy pro další rozvoj společnosti. Nutno dodat, že skvělých výsledků by nebylo možné dosáhnout bez vysokého nasazení všech našich zaměstnanců, kterým patří mé veliké poděkování,“ uzavírá Michal Zaorálek.

Datum zveřejnění

30.08.2022

Zdroj informací

TUkas

Foto: TUkas

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1913 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál