Servind

Ochrana průmyslových vzorů a doložka o opravách

Ochrana průmyslových vzorů a doložka o opravách

Evropská komise dne 28. listopadu 2022 zveřejnila své dlouho očekávané návrhy na přezkum směrnice EU o průmyslových vzorech a nařízení EU o průmyslových vzorech.

Dobrá zpráva: S potěšením můžeme oznámit, že díky aktivitám organizací FIGIEFA a ECAR a mnohým národním asociacím nezávislého aftermarketu v posledních letech obsahuje jak návrh nařízení, tak návrh směrnice zavedení doložky o opravách dílů souvisejících s designem/karoserií na úrovni EU a na vnitrostátní úrovni!

Připomínáme, že doložka o opravách umožňuje výrobci vozidla složitého výrobku (např. automobilu) zaregistrovat průmyslový vzor svého výrobku a získat ochranu na celkovém designu vozidla a na prvních namontovaných viditelných částech, ale tato ochrana se nevztahuje na odpovídající viditelné náhradní díly, které musí být odpovídající. Spotřebitelé si mohou vybrat mezi konkurenčními náhradními díly, dodavateli náhradních dílů a servisními pracovníky.

Na úrovni EU již doložka o opravách existovala v rámci nařízení o průmyslových vzorech platném pro celou EU. Ve směrnici EU o průmyslových vzorech však dosud kvůli neharmonizované situaci v EU neexistovala žádná doložka o opravách - podle směrnice o průmyslových vzorech byli výrobci OEM schopni zabránit výrobě, distribuci a používání alternativních viditelných náhradních dílů na základě těchto národních zápisů průmyslových vzorů v některých zemích bez doložky o opravách.

S tímto novým návrhem směrnice má Evropská komise v úmyslu harmonizovat trh s viditelnými náhradními díly ve veřejném zájmu zavedením doložky o opravách ve všech členských státech EU.

Datum zveřejnění

30.11.2022

Zdroj informací

SISA

Foto: Evropská komise

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2011 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál