Servind

500 dobíjecích stanic ČEZ

500 dobíjecích stanic ČEZ

ČEZ za účasti ministra dopravy Martina Kupky spustil v areálu OC Letňany u dálnice D8 už 500. stojan největší české sítě veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Pětistou dobíječkou je ultrarychlý stojan s výkonem 150 kW.

Podobně ultrarychlých stojanů letos přidá ČEZ dalších 40. ČEZ se chce zaměřit hlavně na ultrarychlé stojany s výkonem 150 až 300 kW. Současně rozšiřuje síť míst, kde je možné dobíjet více elektromobilů najednou. Síť ČEZ teď může najednou dodávat energii až 1000 elektromobilů. Robustnost české sítě potvrzuje i to, že na 100 elektromobilů připadá v Česku 22 dobíjecích stanic, zatímco v Evropské unii je to v průměru 15. Podíl rychlých a ultrarychlých stanic se u nás pohybuje na úrovni 60 %, zatímco evropský průměr je okolo 10 %.

„V příštích letech nás čeká velká proměna celého automobilového průmyslu. Vláda si je vědoma klíčové role tohoto odvětví pro českou ekonomiku a chce přispět k tomu, aby jeho transformace proběhla co nejlépe. Vedle klíčové stavby české gigafactory se také prostřednictvím správy dotačních programů podílíme na rozšiřování počtu a zvýšení kvality dobíjecích stanic. Roste význam lokalit jako této v Letňanech, které jsou velmi rychlé a naráz obslouží více vozů najednou. Ministerstvo dopravy dosud podpořilo výstavbu více než dvou tisíc dobíjecích bodů a v příštích letech znásobíme investice do nabíjecí infrastruktury u dálnic a ve městech až na úroveň 6 miliard korun,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

„Elektromobilita dnes postupně srovnává krok s rychlostí tankováním klasických aut, což je dobrou zprávou pro zákazníky. Ultrarychlé stanice zvládnou během krátké pauzy na občerstvení dodat bezemisní energii pro více než 200 kilometrů jízdy. Stojany o vysokých výkonech proto teď doplňujeme naše nejfrekventovanější lokality a přispíváme k posilování už tak velmi robustní české dobíjecí sítě. Podíl rychlých a ultrarychlých stanic se u nás pohybuje na úrovni 60 %, zatímco evropský průměr je okolo 10 %,“ říká místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Datum zveřejnění

6.2.2023

Zdroj informací

ČEZ

Foto: ČEZ

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2592 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál