Servind

Zvyšuje se zájem o factoring

Zvyšuje se zájem o factoring

Během posledních dvou let se v České republice zvýšil zájem o factoring, tedy odkup pohledávek z podnikatelské činnosti, o více než 50 %. Zatímco ještě v roce 2020 postoupily domácí firmy factoringovým společnostem sdruženým v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) pohledávky v objemu 184 miliard korun, v minulém roce to bylo již 286 miliard Kč. Společnosti sdružené v ČLFA přitom reprezentují 97 % factoringového trhu v ČR.

„Stále více firem si uvědomuje, že factoring je komplexní služba, která nabízí víc než jen financování pohledávek před jejich splatností. Factoringové společnosti odkoupené pohledávky spravují a inkasují, což přináší úspory v personální a administrativní oblasti a fakticky mění fixní náklady na zaměstnance na variabilní náklad za nakupovanou službu. Factoringová společnost také může svým klientům garantovat, že za své pohledávky dostanou vždy zaplaceno, a to je v dnešní náročné ekonomické situaci velmi žádaný benefit,“ uvedl Zdeněk Bílý, generální ředitel UniCredit Factoring.

Z celkového objemu factoringu v roce 2022 připadlo 57,5 % na bezregresní factoring. Právě u této formy postoupení pohledávky přechází riziko nezaplacení faktury na factoringovou společnost. Podíl regresního factoringu, kdy při nezaplacení pohledávky zůstává riziko na straně klienta, činil zbylých 42,5 %.

„Objem bezregresního factoringu v minulém roce bezprecedentně rostl o téměř třetinu. Z našeho pohledu je to důsledek zvýšené nejistoty v ekonomice. Řada firem se proto snažila minimalizovat případná rizika využitím bezregresního factoringu,“ poznamenal Petr Novák, provozní ředitel Bibby Financial Services.

Více než dvě třetiny factoringových kontraktů v minulém roce byly tuzemské. Téměř 30 % představoval exportní factoring a pouhá 2 % připadla na importní.

„Za určitých podmínek není financování poskytnuté factoringovou společností vykazováno jako úvěr, což zvyšuje bonitu v očích obchodních partnerů, věřitelů a akcionářů. Jedna služba tak přináší likviditu, nákladovou úsporu, snížení rizika i účetní optimalizaci,“ doplnil Jindřich Horák, generální ředitel ČSOB Factoring.

Factoring v ČR nabízejí společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci, tedy Factoring KB, ČSOB Factoring, Factoring České spořitelny, UniCredit Factoring a Bibby Financial Services a dále také Raiffeisenbank. Všechny tyto společnosti jsou sdružené také v Asociaci factoringových společností.

Datum zveřejnění

1.3.2023

Zdroj informací

ČLFA

Foto: ČLFA

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2727 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál