Servind

Bosch uspořádal 5. ročník robotické soutěže Mechathon

Bosch uspořádal 5. ročník robotické soutěže Mechathon

Celkem 8 týmů sestavených ze 30 studentů technicky zaměřených škol se zúčastnilo v pořadí již pátého ročníku robotické soutěže Mechathon. Pracovali nepřetržitě 25 hodin na zadaném úkolu z oblasti logistiky a robotiky.

Po ročnících konaných na pobočkách v Praze a v Českých Budějovicích společnost Bosch letos studenty pozvala do školicího střediska svého jihlavského závodu. Vůbec poprvé se vítězem se stal tým složený ze studentů střední školy, a to domácí jihlavské SŠ průmyslové, technické a automobilní.

Studenti z ČVUT, UK MFF, plzeňské ZČU, VUT Brno, SŠ PTA Jihlava a Smíchovské střední průmyslové školy měli za úkol sestavit a naprogramovat autonomního robota tak, aby byl schopen detekovat příslušné zboží, naložit ho a odvést na cílové stanoviště. Na zpracování úkolu bylo vyměřeno 25 hodin čistého času a většina z týmů se úkolu zhostila tak zodpovědně, že se práci věnovala po celý den i noc.

Studenti dostali výjimečnou příležitost poznat nové technologie, využít své znalosti a kreativitu a vytvořit vlastní unikátní řešení ve spolupráci s ostatními členy týmu. Za uplynulých pět ročníků se soutěž stala mezi studenty velmi oblíbenou, celkem se již Mechathonu zúčastnilo přes 180 studentů a studentek.

„Bosch je mezi studenty technických oborů dlouhodobě jedním z nejžádanějších zaměstnavatelů, nabízíme jim širokou škálu možností uplatnění. V našich největších pobočkách v Jihlavě a Českých Budějovicích nabízíme pozice ve vývoji komponentů, programování softwaru a v oblasti výroby, kde se zabýváme nejmodernějšími technologiemi. Mechathonem chceme studentům nejen představit Bosch trochu jinak, ale také jim přiblížit praxi. Zároveň si zábavnou formou vyzkouší práci v týmu a prezentaci svých výsledků. Zážitky a zkušenosti studenti ocení i v budoucnu, a to nejen ve svém pracovním životě,“ konstatoval Milan Šlachta, reprezentant skupiny společností Bosch v České republice.

Vítězné týmy

  1. místo: Polenská crew - SŠ PTA Jihlava
  2. místo: Čumáčkové - ČVUT, Gymnázium Voděradská
  3. místo: Cyborgové - ČVUT, UK MFF

Speciálni cena za kreativní řešení: Girls #404 - ČVUT, VUT

„Vítězství jsme vůbec nečekali, mysleli jsme, že v konkurenci týmů z vysokých škol nemáme šanci. A nakonec se zadařilo, máme obrovskou radost,“ komentuje svou účast student Kryštof Olšovský z vítězného týmu letošního ročníku Mechathonu.

Nahlédnutí studentů do praxe

Po celý víkend byl studentům k dispozici také rozmanitý tým mentorů složený ze zaměstnanců společnosti Bosch. Každý z mentorů působil zároveň jako kouč jednoho z týmů. Své zkušenosti z praxe, odborné znalosti a cenné rady však mentoři předávali napříč týmy a pomáhali studentům například s 3D tiskem, konstrukcí či programováním robota, time-managementem nebo s rozložením úkolů v rámci týmu. Účastníci měli také jedinečnou možnost nahlédnout do výroby jihlavského závodu Bosch. V rámci prohlídky se studenti seznámili s moderními technologiemi v praxi. Pozornost studentů přilákala zejména rozšířená realita. S její pomocí si mohli studenti na motoru pro užitková vozidla v detailu zobrazit komponenty, které se v Jihlavě vyrábí.

„Propojené výrobní technologie pro oblast aplikací Průmyslu 4.0 napomáhají Boschi v dalším rozvoji a růstu kompetencí jihlavského závodu. Proto také ve výrobním konceptu Bosche v Jihlavě připadá oblasti robotiky mimořádný význam, neboť příklon směrem k robotice podporuje další růst flexibility a umožňuje například i individuálnější utváření výrobků. Mladé a motivované studenty z technických škol vždy v jihlavském závodě Bosch rádi přivítáme, seznámíme je s naším moderním výrobním závodem a v případě zájmu jim i pomůžeme s budováním profesní kariéry u firmy Bosch,“ řekl obchodní ředitel Bosch Powertrain Ralph Carle.

Datum zveřejnění

9.3.2023

Zdroj informací

Bosch

Foto: Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2906 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál