Servind

Akumulátory z elektromobilů žijí svůj druhý život

Akumulátory z elektromobilů žijí svůj druhý život

Dvacet akumulátorových systémů pro průmyslové nebo agrární energetiky v Nizozemsku a šest smluv uzavřených s českými zákazníky. To je první výsledek spolupráce při hledání dalšího využití akumulátorů elektromobilů, kterou společnosti Škoda X a ČEZ ESCO oznámily v červnu.

Energetici a automobilový průmysl tak naplňují svůj záměr silněji zapojit elektroauta do služeb energetiky, snížit uhlíkovou stopu v celém životním cyklu akumulátorů a přispět k posílení energetické nezávislosti průmyslových firem.

Stačí jen pět akumulátorů, které neprošly přísnou výrobní kontrolou pro umístění např. v plně elektrickém voze Enyaq, pro nový velký akumulátorový systém schopný dodávat několik hodin energii a stabilizovat energetická hospodářství středně velkého průmyslového podniku. O tyto akumulátory je zájem i v zahraničí. První systémy už pohánějí průmyslová zařízení u zákazníků společnosti Elevion Group v Nizozemsku. Další se uplatní v České republice.

Velké úložné systémy fungují nejčastěji v kombinaci s fotovoltaikami. Akumulátorové úložiště má nejčastěji úložnou kapacitu okolo 300 kWh

„K dnešku máme uzavřeno 26 smluv s českými i zahraničními firmami. Zákazníkům garantujeme provoz úložišť v řádu tisíců dobíjecích cyklů, nízkou degradaci baterií do dvou procent ročně a samozřejmě i průběžný servis systémů,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Datum zveřejnění

26.10.2023

Zdroj informací

ČEZ ESCO

Foto: ČEZ ESCO

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2678 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál