Servind

Jak zkrotit únavu hořčíkem

Jak zkrotit únavu hořčíkem

Magnesium patří mezi nejzastoupenější minerály v lidském těle. Jenže stres jeho zásoby dokáže razantně ztenčit. Když se tělo potýká se zvýšenou psychickou či fyzickou zátěží, snaží se udržet si rovnováhu a využívá k tomu mechanismů, jejichž součástí je právě hořčík. Možná si právě říkáte, že není nic snazšího než ho doplnit. Víte ale v jaké formě a jak jej užívat?

Význam hořčíku pro fungování lidského organismu

Pro tisíce procesů probíhajících v těle je hořčík nepostradatelný. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti. Podílí se na procesu dělení buněk či elektrolytické rovnováze organismu. Přispívá také k normální syntéze bílkovin, normálnímu energetickému metabolismu a normální činnosti svalů. Podílí se na udržení normálního stavu kostí a zubů.

Když chybí, pocítíte to

Když tělu magnesium schází vysílá jasné signály. Špatně se vám usíná a spánek vás pořádně neosvěží. Nedaří se vám zkoncentrovat, vaše pozornost stále těká. Jako by si kognitivní schopnosti chtěly vzít dovolenou. Prožíváte dny plné únavy, stresem se necháte snadno rozladit, psychická pohoda se vzdaluje. K tomu vás občas přepadnou bolest hlavy, křeče a máte unavené svaly. Ženy pak častěji trápí premenstruační syndrom.

Na formě záleží

Sledovat, jakou formu mají minerální látky v lidské potravě, je klíč k efektivní suplementaci. Nehledejte anorganické soli, ale bioaktivní formy, jako např. cheláty. Velmi zjednodušeně lze říci, že v chelátech jsou molekuly minerálních látek zahalené do organického obalu, nejčastěji z aminokyselin. Nejznámější z nich je zelené barvivo chlorofyl, bez něhož se neobejdou avokádo, salátové lístky ani petrželka.

A v čem spočívá výhoda bioaktivních forem? Jsou bezpečné, nezatěžují trávení a zažívání je snadno rozpozná. Tělo s nimi umí bravurně hospodařit, dokonce je ukládat do zásoby. Dokáže je poslat tam, kde jsou akutně nejvíce potřeba. Mají více než 90% vstřebatelnost.

Tím vším se liší od běžně dostupných levných minerálních přípravků v podobě anorganických solí. Anorganické soli, součást neživé přírody, totiž při trávení tělo zatěžují, jejich vstřebatelnost je velmi malá a někdy mohou způsobit i pocity těžkosti či zažívací obtíže. Naše tělo s nimi nedokáže tak dobře pracovat, jelikož se v této podobě minerální látky v přirozené potravě takřka nevyskytují a mohou být v závislosti na koncentraci dokonce potenciálně toxické. Jako součást půdy nebo hnojiva mohou dobře posloužit rostlinám, lidské tělo ale bezpečně mnohem víc vytěží z bioaktivních forem.

Tři druhy chelátů magnesia

Magnesium + šafrán chelát Nupreme je hořčíkový komplex, v němž se vyskytují tři chelátové podoby tohoto minerálu. Bisglycinát regeneruje svaly a snižuje stres. Treonát proniká do nervových center, podporuje kognitivní funkce a zklidňuje. Taurát podporuje zdraví cév a celý kardiovaskulární systém. Je to vyvážená kompozice, díky níž budete mít snadno využitelný hořčík vždy nadosah.

Která kombinace látek tomuto minerálu sluší a proč je vyhledávat

Receptura Magnesium + šafrán chelát Nupreme je obohacená o vitamín B6 a šafrán. Obě látky příznivě ovlivňují celkový účinek hořčíku a působí na podporu podobných oblastí organismu. Magnesium tělo lépe zužitkuje za přítomnosti vitamínu B6, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, ke snížení míry únavy a vyčerpání či k normální funkci imunitního systému.

Šafrán je odedávna považován za zlato mezi bylinami. V lidovém léčitelství se o něm traduje, že patří k silným antioxidantům a s oblibou bývá využíván pro navození emocionální a psychické pohody. V komplexu Nupreme se nalézá standardizovaný extrakt, díky němuž je účinnost konstantní v každé kapsli.

Nupreme je ryze česká značka doplňků stravy a potravin.

Jak hořčík neužívat

Přestože příroda nabízí to nejlepší, občas je třeba mít malou nápovědu k tomu, jak se s ní chytře spojit. Některé druhy látek a typy stravy mohou totiž vstřebávání magnesia ovlivnit. Potraviny bohaté na chlorofyl a zelené superpotraviny, jako chlorela, spirulina a mladý ječmen, by se s minerálními doplňky stravy neměly užívat souběžně. Zelené listové barvivo na sebe v trávicím traktu rychle váže celou řadu látek - někdy bohužel i těch užitečných, takže je tělo nemá šanci vstřebat.

Vláknina je pro tělo velmi významný pomocník na cestě za udržováním dobré kondice. To samé platí o houbové vláknině, ať už v žampionech nebo medicinálních houbách, která se skládá z beta-glukanů a chitinu. Jenže to má háček. Vláknina sice dokáže zpomalit vstřebávání kalorií, snížit výkyvy hladiny glukózy, ale také nemilosrdně čistí zažívací trakt a pohlcuje nejrůznější substance, takže nestačí projít přes střevní stěnu dále do organismu.

Bohužel u doplňků stravy to není žádoucí. A tak po kaši z ovesných vloček k snídani, dušeným houbám k obědu nebo salátu k večeři počkejte, stejně jako v případě chlorofylu nebo suplementů s ionty zinku, železa či vápníku dvě hodiny, než si svou kapsli s hořčíkem dopřejete.

Datum zveřejnění

16.11.2023

Zdroj informací

Nupreme

Foto: Nupreme

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2683 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál