Servind

Optimistický výhled Fordu na českém trhu

Optimistický výhled Fordu na českém trhu

Ford za sebou v České republice nemá moc úspěšný rok. Do značné míry to bylo dáno generační výměnou nejdůležitějších modelů. Ta bude završena během jara, takže se vedení českého Fordu dívá na výhled pro letošní rok s optimismem.

Ford v roce 2023 dodal na český trh 8249 lehkých vozidel (osobních a lehkých užitkových), což znamenalo pokles podílu na trhu o celé procento na 3,2 %. Bylo to dáno velkým poklesem prodeje klíčových modelů, především Tourneo a Transit Custom, Kuga a Puma. Produkce staré generace modelové řady Tourneo a Transit Custom skončila v polovině loňského roku a nová generace teprve přichází. Důvod k optimismu dodává skutečnost, že prodejci už na ni registrují 1100 objednávek. Obě SUV Kuga a Puma čeká modernizace - Kuga se představuje právě nyní a Puma se ukáže během února. V současné době se oba modely ve stávající podobě doprodávají se slevou.

Velké naděje Ford vkládá i do nové generace modelu Tourneo Courier. První kusy tohoto mimořádně praktického vozu právě přicházejí k dealerům. Výraznou ztrátou co do objemu znamená ukončení produkce dnes už legendárního modelu Fiesta, za nějž nepřijde náhrada. Skončila i výroba stávající generace modelu Transit Connect a nástupce se teprve představí v nejbližších dnech.

Ne všechno ale bylo vloni pro Ford neúspěšné. Velmi dobře na trh vstoupil model Tourneo Connect, vzešlý ze spolupráce s Volkswagenem. Ještě lépe si vedla nová generace pick-upu Ranger. Přitom Rangerů by se prodalo mnohem víc, kdyby jich přišlo z výroby dostatek. Velmi dobře si vede i nejprodávanější model značky na českém trhu, užitková legenda Transit. Zájem mezi kupujícími i nadále rostl také o poslední klasické osobní auto v nabídce Fordu, kterým je Focus.

Z americké produkce Ford v loňském roce uvedl na trh velké SUV Bronco a brzy do showroomu dorazí i vloni představená nová generace sportovního modelu Mustang, který letos oslaví 60 let od představení první generace. Nabídku elektromobilu Mustang Mach-E letos rozšíří extrémní verze Rally. Významnou novinkou z této řady amerických modelů letos bude největší SUV Explorer. Tu navíc koncem roku doplní ještě z něho odvozený zcela nový model se zatím nezveřejněným jménem, který se bude vyrábět v Kolíně n. R.

Výčet letošních novinek Fordu koncem roku doplní elektrické verze modelů Tourneo Custom a Transit Custom.

Uváděné oživení nabídky by mělo Fordu pomoci v letošním roce zvýšit prodej na 8500 vozů s navýšením podílu na dřívější 4 %. Na tom by se mělo podílet navýšení tržního podílu užitkových vozů na 10 % z loňských 8,5 %, zatímco u osobních vozů je cílem udržet podíl 2,1 %.

Datum zveřejnění

17.1.2024

Zdroj informací

Ford Motor

Foto: Vladimír Rybecký

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2344 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál