Servind

Pozvánka na výstavu modulového kolejiště

Pozvánka na výstavu modulového kolejiště

Ve dnech 12.-17.3.2024 připravuje Klub železničních modelářů z Prahy 7 - Buben ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem na Letné další výstavu modulového kolejiště ve velikosti H0. Jedná se o modely s měřítkem zmenšení 1:87 a rozchodem modelových kolejí 16,5 mm.

Kolejiště bude sestaveno z jednotlivých modulů s typovými čely. Délka hlavní jednokolejné dráhy bude dlouhá cca 50 metrů. Hlavní trať bude ukončena vratnými smyčkami a budou se na ní nacházet tři mezilehlé železniční stanice, zastávka a větší depo s točnou.

Na kolejišti také uvidíte stanice a zastávky, které odpovídají skutečnosti. Konkrétně se jedná o zastávku Rynholec, žst. Tachov a dnes již zaniklou stanici Praha Libeň - dolní nádraží, nedaleko od křižovatky na Palmovce. V současné době je nádražní budova zrekonstruována a je v provozu pro zaměstnance DP hl. města Prahy.

Snažíme se o co nejpřesnější zpracování detailu podle skutečnosti. Na kolejišti se např. vyskytují plazi, myši, motýli, datel v lese, zvířata, postavy v krajině i v budovách apod. Na kolejišti jsou též rozestavěné stavby a neukončená krajina. Chceme touto formou ukázat návštěvníkům, jak probíhá postupná realizace právě zmiňovaných detailů, ať se jedná stavby drážní, civilní nebo o krajinotvorbu.

Na kolejišti budou sestaveny různé vlakové soupravy. K vidění budou vozidla bývalých železničních společností Rakouska-Uherska např. k.k.St.B, B.E.B., bývalých vozidel ČSD z období 1. republiky až do doby zániku ČSD do roku 1992. Následovat budou modely vozů ČD až do současnosti. V provozu budou také typické československé i české vlakové soupravy od lokálky, přes rychlíky, až po těžké nákladní vlaky. Uvažuje se s provozem vojenského transportu, mezinárodních rychlíků, expresů a i historických souprav sousedních železničních správ.

Provoz bude zajišťován modelovými hnacími vozidly všech trakcí a různých modelových epoch. Může se tak stát, že vedle nejmodernějšího expresu bude stát parní lokomotiva z předminulého století. Tratě včetně železničních stanic jsou vybaveny zjednodušeným zabezpečovacím zařízením, funkční návěstní soustavou a provoz je obdobně, jako na skutečné železnici, řízen výpravčími.

Kromě železničních modelů budou na modelovém kolejišti k vidění i modely osobních a nákladních automobilů a zejména pak modely zemědělské a lesní techniky, přeprava materiálu a osob apod.

Výstava se bude konat v budově Národního zemědělského muzea, Kostelní 44, Praha 7-Letná a bude přístupná všem zájemcům v uvedených dnech vždy od 9 do 17 hodin. Výhodou modulového kolejiště je, že je možné operativně modulovat a skládat sestavu podle dané dispozice sálu. Loňská výstava v NZM 2023 probíhala v sále ve 3. patře, ta současná se bude nacházet v přízemí budovy napravo od recepce. Bude menší, ale věříme, že se bude také líbit a že budete spokojeni.

Na výstavu vás srdečně zvou železniční modeláři (moduláři) z Prahy 7 Buben (www.modulari-bubny-mozello.cz) a Národní zemědělské muzeum (www.nzm.cz).

Datum zveřejnění

3.3.2024

Zdroj informací

Klub železničních modelářů

Foto: Klub železničních modelářů

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2586 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál