Servind

Na trhu práce panuje opatrnost

Na trhu práce panuje opatrnost

Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu ManpowerGroup index trhu práce pro první čtvrtletí roku 2023. V rámci průzkumu byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 510 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce března 2023 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro první čtvrtletí 2023 další pokles náborových plánů. 24 % zaměstnavatelů očekává pokles počtu zaměstnanců, 22 % předpovídá jejich nárůst a 43 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro 1. čtvrtletí 2023 hodnotu -2 %. Na trhu práce dochází tedy ve srovnání s předchozím čtvrtletím k mírnému poklesu. Index pro Českou republiku se snížil o 13 % oproti minulému čtvrtletí, v meziročním srovnání o 15 %.

„Nervozita zaměstnavatelů roste, ale většina firem je spíše opatrná a vyčkává, jak se ekonomická a energetická situace vyvine. Náš průzkum ukazuje, že počet zaměstnavatelů, kteří plánují v dalším období propouštění, zůstává již rok poměrně stabilní, nicméně výrazně klesá počet optimistických firem. Zaměstnavatelé spíše nábory pozastavují, než že by plánovali hromadné propouštění. Nejvíce optimismu jsme zaznamenali v IT, veřejném a neziskovém sektoru nebo v obchodě a službách. Opačná tendence je v energetice, komunikačních službách a finančním sektoru. Počet otevřených pozic na trhu je ale stále velmi vysoký, a tak bude docházet pouze k pozvolnému nárůstu nezaměstnanosti,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím trh práce oslabil v 8 z 9 odvětví, posílil pouze v jednom. V meziročním srovnání jsou náborové aktivity slabší v 6 z 9 odvětví a posílily ve třech odvětvích: Zdravotní a sociální péče, farmacie; Ostatní; Komunikační služby. Nejsilnější náborové aktivity očekávají zaměstnavatelé v odvětví Ostatní s Čistým indexem 11. obře si vede i odvětví Informační technologie s hodnotou Indexu 9. Nejslabší očekávání vykazuje Energetika a veřejné služby s hodnotou Indexu -22 % a Komunikační služby s -21 %.

Navyšování počtu zaměstnanců předpovídají pro 1. čtvrtletí 2023 pouze velké organizace s více než 250 zaměstnanci, které predikují +5 %. Oproti minulému čtvrtletí se náborové plány zhoršily ve všech 4 kategoriích, a stejně tak v meziročním srovnání. Nejméně optimistická očekávání mají zaměstnavatelé středních organizací s 50 - 249 zaměstnanci a hlásí Index trhu práce -12. Oproti minulému čtvrtletí se Index propadl o 32 %, meziročně o 31 %.

Zaměstnavatelé v Praze a na Moravě předpokládají pokles na trhu práce v průběhu nadcházejícího čtvrtletí, zatímco zbytek Čech mimo Prahu očekává nárůst. V porovnání s předchozím čtvrtletím však náborové plány oslabily ve všech třech regionech, v meziročním srovnání se propadly ve dvou, v jednom zůstávají relativně stabilní.

Datum zveřejnění

10.1.2022

Zdroj informací

ManpowerGroup

Graf: ManpowerGroup

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2207 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál