Servind

Překvapivý optimismus na trhu práce

Překvapivý optimismus na trhu práce

Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu „ManpowerGroup index trhu práce“ pro druhé čtvrtletí roku 2023. V rámci průzkumu byla účastníkům reprezentativního vzorku 510 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce června 2023 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Optimismus českých firem obrovským způsobem stoupl. Zaměstnavatelé v České republice v druhém čtvrtletí roku 2023 očekávají optimistické náborové prostředí s čistým indexem trhu práce 16 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím, kdy byl index mírně záporný, došlo k výraznému posílení o 18 %. Český trh práce se tak vrátil na úroveň optimismu v roce 2022.

Po období nejistoty a vyčkávání, které jsme pozorovali na přelomu roku, si nyní firmy myslí, že ve druhém čtvrtletí 2023 začnou opět nabírat. O 9 % na 31 % stoupl počet optimistických firem a stejnou měrou na 15 % kleslo procento pesimistických firem. Vzrostl počet firem, které nebudou dělat žádné změny (z 43 % na 49 %) a klesl počet firem, které zatím neví, jestli budou v dalším čtvrtletí nabírat nebo propouštět (z 11 % na 5 %).

„Sledujeme obrovský nárůst počtu firem, které chtějí nabírat zaměstnance, ale současně i firem, které si pro nejbližší měsíce nejsou v tomto ohledu jisté. Ve 4. čtvrtletí loňského roku převládaly obavy z vývoje ekonomiky, energetické krize, problémů v dodavatelských řetězcích a inflace, takže se připravovaly na nejhorší. Nyní se situace zdá být stabilizovaná. Větší část českého trhu práce ukazuje, že má již mnohem jasnější vyhlídky pro blízkou budoucnost a firmy už opět dokáží púlánovat na delší období dopředu. V naší náborové praxi vidíme, že firmy svá zmražená pracovní místa začaly opět obsazovat, protože energetickou krizi, vývoj inflace a dodavatelské řetězce se daří stabilizovat. Pracovní trh ale nadále zůstává vlivem ekonomických a sociálních změn nadále velmi turbulentní,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v osmi z devíti odvětví plánují pro druhé čtvrtletí 2023 nárůst náborových aktivit. Pokles predikuje pouze odvětví Komunikační služby (telekomunikace, média, vydavatelství, zábavní průmysl) s Čistým indexem trhu práce -3 %. Toto odvětví je také jediné, které vykazuje oslabení v meziročním srovnání (o 3 %). V porovnání s předchozím čtvrtletím optimismus posílil také v osmi z devíti odvětví. Oslabil pouze v odvětví Obchod a služby.

Nejsilnější náborové aktivity očekávají zaměstnavatelé v odvětví Finance, pojištění nemovitostí s hodnotou indexu 34. To vykazuje také výrazné posílení ve srovnání s minulým čtvrtletím, a to o 46 %. Mezičtvrtletně významně narostly také Energetika a veřejné služby a Zdravotní a sociální péče, farmacie o 44 a 43 %. V meziročním srovnání má nejsilnější výsledky odvětví Ostatní (kam se řadí především veřejný a neziskový sektor) s 23 %. V porovnání s nimi jsou mnohem méně optimistické organizace v rámci odvětví Průmyslu a stavebnictví s indexem 13 a Dopravy, skladování a automotive s indexem  5.

Datum zveřejnění

7.3.2023

Zdroj informací

ManpowerGroup Česká republika

Graf: ManpowerGroup Česká republika

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2347 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál