Servind

Rekordní optimismus na trhu práce

Rekordní optimismus na trhu práce

Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro třetí čtvrtletí roku 2022: 38 % zaměstnavatelů plánuje nabírat nové zaměstnance, ale každý druhý má potíže s obsazením volných míst.

V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro druhé čtvrtletí 2022 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 515 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce září 2022 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro třetí čtvrtletí 2022 opět silné náborové plány. 38 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu zaměstnanců, 17 % předpovídá jejich snížení a 38 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro první čtvrtletí 2022 hodnotu +21 %.

„Potřeba firem nabírat nové zaměstnance se nadále zvyšuje a hodnoty ManpowerGroup index trhu práce dosahují rekordní výše od roku 2008, kdy se průzkum začal v ČR provádět. Náborový optimismus pozorujeme ve všech sektorech ekonomiky, nejvíce však ve finančním sektoru a realitách. Pokračující obtíže s dodavatelskými řetězci, rostoucí inflace a ceny energií se na trhu práce negativně neprojevují a nezaměstnanost klesla na úroveň roku 2018. Vzhledem k velké nejistotě v ekonomice je ale velmi nepravděpodobné, že by klesla pod 3 %,“ řekla generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

„Optimismus na trhu práce potvrzují i oficiální statistiky ukazující na klesající nezaměstnanost. S tím souvisí nebývalé náborové aktivity firem spojené s růstem mezd a snahou přeplácet nabírané pracovníky, což dále zvyšuje inflaci,“ dodala Rezlerová.

Nárůst počtu zaměstnanců očekávají zaměstnavatelé v 10 z 11 odvětví, a pokles tedy pouze v jednom. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl optimismus v 8 z 11 odvětví a oslabil ve třech. Nejsilnější náborové plány mají zaměstnavatelé v odvětví Bankovnictví, finance, pojištění a nemovitosti s Čistým Indexem trhu práce 56 (66 % bude nabírat a 10 % propouštět). V porovnání s předchozím čtvrtletím zaměstnavatelé v tomto odvětví hlásí nárůst optimismu o 32 % a v meziročním srovnání posílení dokonce o 50 %. Nejslabší náborové plány očekávají zaměstnavatelé v odvětví Ostatní s Čistým indexem trhu práce -10. Oproti minulému čtvrtletí Index oslabil o 15 a meziročně o 10 procentních bodů.

Méně optimismu ale dodává skutečnost, že nejmenší index s významnou ztrátou tempa náborových aktivit vykazuje nejdůležitější sektor Zpracovatelský průmysl a poměrně špatná je situace v sektoru Vzdělávání a zdravotní péče.

„Neschopnost obsadit volná místa činí firmám problém v rozvoji podnikání a hrozí brzděním ekonomiky celé země. Nejvíc chybí pracovníci pro IT, výrobu, dopravu, prodej a marketing a administrativu. Při náboru dnes už není důležité ani tak vzdělání jako tzv. měkké dovednosti, jako jsou kreativita, odpovědnost, spolehlivost, disciplína, logika se schopností řešit problémy, odolnost se schopností zvládat stres a schopnost týmové práce. Navíc se jako samozřejmost vyžaduje určitá úroveň znalostí IT. To neznamená schopnost programovat, ale schopnost naučit se práci v určitém softwarovém prostředí,“ doplnila Rezlerová.

Datum zveřejnění

15.06.2022

Zdroj informací

ManpowerGroup

Foto: ManpowerGroup

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2479 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál