Servind

Optimismus na trhu práce pokračuje

Optimismus na trhu práce pokračuje

V rámci průzkumu ManpowerGroup index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2023 byla účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 510 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2023 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Zaměstnavatelé v České republice očekávají ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023, že budou převážně navyšovat počty zaměstnanců: 28 % zaměstnavatelů plánuje zvyšovat počet zaměstnanců, 18 % ho bude snižovat. Čistý index trhu práce tak činí 10 %. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím index oslabil o 9 % a v meziročním srovnání o 1 %. Sezonně očištěný index pro ČR vykazuje hodnotu 11 %, pak je v globálním měřítku Česká republika na třetím nejhorším místě v oblasti náborových plánů, 19 % pod celosvětovým průměrem.

„Výsledek ukazující na nadále pozitivní tendence na trhu práce pro nás není překvapením,“ řekla na úvod prezentace generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika Jaroslava Rezlerová.

„Na začátku roku 2023 stál trh práce na pokraji propasti, ale na jaře začaly firmy věřit v pozitivní budoucnost a vrátily se k náborům. Pro mnoho firem je situace nadále složitá a musí snižovat počty zaměstnanců. Převládá ale pozitivní nálada a uvolňovaní zaměstnanci mají velkou šanci rychle najít jiné příležitosti. Pro poslední čtvrtletí roku jsme ale zaznamenali mírný pokles optimismu, který je sice pro toto období obvyklý, ale zpomalení náboru vidíme i po očištění od sezónních vlivů,” komentuje situaci Jaroslava Rezlerová.

Porovnání dle odvětví

Index v sedmi z devíti odvětvích ukazuje, že zaměstnavatelé očekávají ve třetím čtvrtletí 2023 zvýšení počtu zaměstnanců. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím tempo náboru oslabilo v sedmi odvětvích a posílilo pouze ve dvou. V porovnání se stejným obdobím minulého roku však trh práce oslabil jen ve třech odvětvích.

Odvětvími s nejoptimističtějšími vyhlídkami pro příští čtvrtletí jsou Zdravotní a sociální péče, farmacie a Informační technologie s Čistým indexem trhu práce 30. Oproti minulému čtvrtletí posílily o 16 % a 15 %, v meziročním srovnání o 30 % a 11 %. Nejslabší hodnoty vykazuje odvětví Veřejný a neziskový sektor s Indexem -8 %, a mezikvartálním poklesem o 10 % a meziročním o 8 %.

„Průmysl má stále optimistický pohled, což je pozitivní. Máme ale informace z firem, že průmysl by měl v mnoha případech víc zakázek, pokud, by měl víc lidí, ovšem vzhledem k situaci na trhu práce už rezignovaly na nábor. Nedostatek pracovníků v nejrůznějších specializacích tak brzdí ekonomický rozvoj. Přitom v letošním roce kvůli vládním opatřením odešlo do předčasného důchodu 80 000 lidí, za které není náhrada – vloni to bylo jen 18 000,“ konstatovala Jaroslava Rezlerová.

Porovnání organizací podle velikosti

Optimistické vyhlídky předpovídají pro čtvrté čtvrtletí 2023 všechny čtyři kategorie podle velikosti organizací nicméně oproti minulému čtvrtletí náborové plány oslabily také ve všech čtyřech kategoriích. Nejoptimističtější jsou čeští zaměstnavatelé v organizacích s 50-249 zaměstnanci a hlásí Index trhu práce 13. Optimismus klesá nejpomaleji u velkých podniků.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech předpokládají v průběhu nadcházejícího čtvrtletí růst trhu práce. V porovnání s předchozím čtvrtletím ale náborové prostředí ve všech regionech oslabilo. V meziročním srovnání oslabila Praha o 10 %, Morava a Slezsko a Čechy o 5 % posílily. Nejsilnější hodnoty vykazuje region Čechy s indexem 12, oproti minulému čtvrtletí oslabil o 3 %.

Datum zveřejnění

12.9.2023

Zdroj informací

ManpowerGroup

Grafy: ManpowerGroup

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2504 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál